Vallilan konepaja on vanha punatiillinen teollisuuskokonaisuus. (Kuva: Konepaja-liike, Konepaja Bruno)

Helsingissä koetaan ehkä ihan uudenlainen vapaan kansanliikkeen ja miljonäärisijoittajan yhteenliittymä.

Vapaamuotoinen kansalaisjärjestö Konepaja-liike on haaveillut Vallilan konepajan alueen saamisesta yleiseen käyttöön. Nyt Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck on ilmoittanut ostavansa Helsingin Vallilassa sijaitsevat VR:n vanhat konepajarakennukset. Hän on kutsunut ensi viikon torstaiksi lähiseutujen asukkaat miettimään, mitä niille kannattaisi tehdä.

VR on yrittänyt päästä kiinteistöstä eroon, ja neuvotteli valmiiksi kaupan Bauhausin kanssa. Rautakaupan toteuttaminen alueelle olisi kuitenkin edellyttänyt kaavamuutosta, jota kaupunki ei pitänyt alueelle tarkoituksenmukaisena.

Nyt kiinteistössä on pienimuotoista ja osin väliaikaista toimintaa. Alueella toimiva Konepajan Bruno on järjesetänyt kirpputoreja, klubeja, liveiltoja, ruokaa, juomaa ja erilaista luovaa toimintaa.

MainosKonepajan ympärille syntyneen kansanliikkeen tavoite on ollut saada kiinteistö pysyvästi yleiseen käyttöön. Konepaja-liikkeessä on nähty, että alueella pitäisi olla monipuolista toimintaa, palveluja ja tapahtumia. Visioissa on nähty kauppoja, ravintoloita ja kahviloita, käsityöläisyrityksiä ja oleskelutiloja.

Konepaja-liikkeeen edustajat ovat keskutelleet alueesta eri tahojen kanssa, nyt myös Bruce Oreckin, ja näkemykset ovat kohdanneet.

– Konepajan on aika olla lähiympäristön ydin. Ei ainoastaan paikka missä syödä tai tehdä ostoksia, vaan myös paikka jossa voi oppia ja kokea uutta, todetaan Oreckin tiedotteessa.

– Kaikki julkaistu tieto vaikuttaa oikein lupaavalta ja sellaiselta, jota tässä ryhmässä on toivottu ja visioitu vuoden ajan, sanoo liikkeen perustajiin kuuluva Antti Möller.

Mainos– Reilun viikon päästä kuullaan sitten tarkemmin ja päästään kyselemään sekä kommentoimaan.

Oreck on aiemminkin osoittanut kiinnostusta Helsinkiä kohtaan ja ottanut kantaa kaupungin kehittämiseen.

Konepaja-liikkeen Facebook-sivulle pääsee tästä.

Liikkeen verkkosivu on täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*