Kuva: Ville Miettinen
Kotkan kirjastosta voi lainata kausikortteja kaupungin koripallojoukkueiden KTP-Basketin ja Peli-Karhujen otteluihin. Molemmat seurat antoivat Kotkan kirjastoon kuusi kausikorttia lainattavaksi.

Porin pääkirjastosta saa ensi vuoden alusta lainata kausikortteja, joilla pääsee teatteriin tai museoon. Toiminta on jatkoa syksyn aikana laajentuneelle kirjastojen ja urheiluseurojen yhteistyölle.

Mukaan tammikuussa saadaan Porin taidemuseon, Porin Teatterin, Rakastajat-Teatterin, Satakunnan Museon, Sinfoniettan ja Validi Karkian kortit. Kunkin tahon kausi- tai vapaakortteja on kirjastossa kaksi, ja yhdellä kirjastokortilla saa lainata yhden kausikortin. Laina-aika on viikon eikä uusintaa tai varausta voi tehdä.

Vastaavasti urheiluseurat haluavat lisätä otteluissa käymisen ja urheiluelämysten saavutettavuutta. Porin kirjastossa tarjolla on jääkiekkoliigan Ässien kausikortteja, ringetteseura LuKin ja muiden kaupungin palloiluseurojen kortteja. Urheilupuolella tarjonta on kasvanut pitkin syksyä.

Tarkoitus on edistää kulttuuripalvelujen saavutettavuutta, sanoo Porin kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin.

– Tavoitteena on lisätä kulttuuripalvelujen käyttöä sellaisille ihmisille, jotka eivät muuten taloudellisista tai muista syistä käytä niitä palveluja, Träskelin sanoo Kuntalehdelle.

Träskelinin mukaan kortit Ässien jääkiekko-otteluihin ovat lainassa koko ajan ja esimerkiksi salibandypelit ovat kiinnostaneet lainaajia paljon.

Kulttuuriyksikkö lähti mukaan liikuntapuolen hyvien kokemusten myötä.

– Mietittiin kulttuuripuolella, että tämä olisi hyvä laajentaa kulttuuripalveluihinkin. Ajallisesti vuodenvaihde on helppo, kun teatterin ohjelmistot vaihtuvat vuodenvaihteessa ja kaupunginorkesterin kausikortit vaihtuu vuoden vaihteessa.

Kynnyksen toivotaan madaltuvan

Porin kaltaisia ratkaisuja on tehty muuallakin. Joensuun kirjastosta voi lainata kausikortteja Korisliigan Katajan tai jääkiekon Mestiksen Jokipoikien otteluihin. Ensi vuonna Joensuun kirjastosta voi lainata kausikortteja kaupunginorkesterin ja kaupunginteatterin tapahtumiin.

Kuopion pääkirjastolta voi lainata jatkossa kausikortteja jääkiekkoliigan KalPan, jalkapalloliigan KuPSin, lentopalloliigan Puijo Wolleyn sekä amerikkalaisen jalkapallon Steelersin ja ja salibandyseura Welhojen otteluihin, sekä Kuopion kaupunginorkesterin ja Kuopion kaupunginteatterin tapahtumiin.

– Toivomme, että saamme lainattavien kausikorttien myötä esimerkiksi ensikertalaisia nauttimaan ennakkoluulottomasti orkesterimusiikista, Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin markkinointipäällikkö Sari Kauhanen sanoo.

Myös Tampereella on kirjastoissa urheilukorttien lisäksi tarjolla pääsy kulttuuririentoihin. Urheiluseurojen lisäksi mukaan kokeiluun lähtivät kulttuuritahot G Livelab, Tullikamarin Klubi, Tampere-talon Sorsaklubi, Vastavirta-Klubi ja Tanssiteatteri MD.

– Kausikortin lainaaminen madaltaa kynnystä lähteä tutustumaan johonkin aivan uuteen lajiin tai elämykseen, eikä lähteminen jää lainakortilla ainakaan rahasta kiinni, palvelupäällikkö Niina Salmenkangas Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Käytäntönä urheilu- ja kulttuurikausikorttien lainaamisessa on, että kortin saa viikoksi lainaan ja myöhästymisestä peritään sama sakko kuin myöhässä olevista kirjoista. Kausikorttilainaa ei voi uusia, ja jos asiakas ei palauta korttia, palauttamatta jäänyt kortti mitätöidään.

Jääkiekkoliigan seuroista Ässien ja KalPan lisäksi mukana yhteistyössä paikallisen kirjaston kanssa ovat Vaasan Sport, Jyväskylän JYP, Turun Palloseura, Ilves ja Tappara Tampereelta sekä Mikkelin Jukurit, joka ensimmäisenä kiekkoliigan seurana lähti mukaan kirjastoyhteistyöhön ilmiön käynnistäneen koripalloseura Seagullsin perässä.

– Tämän kauden teemanamme on toimia ja pelata omien puolesta, ja tämä sopii siihen teemaan erityisen hyvin. Haluamme, että ihan jokaisella olisi mahdollisuus olla mukana ja kokea se yhteisöllisyys, joka Jukurien kotiotteluissa on, Jukurien markkinointi- ja tapahtumavastaava Kristiina Tiippana sanoi kokeilun alkaessa lokakuussa.

Monesta kirjastosta voi lainata kirjojen, tablettien ja urheiluvälineiden lisäksi vapaakortteja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin.

”Hienoja juttuja tapahtuu”

Lisäksi eri palloilujoukkueiden kausikortteja on tarjolla kirjastokorttilainaukseen ainakin Kouvolassa, Kotkassa, Imatralla, Seinäjoella, Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Somerolla.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto lähetti yksimielisesti kaupunginhallitukseen viime viikolla jätetyn aloitteen, jossa esitettiin, että kaupunki selvittää urheilu- ja kulttuuririentojen kausikorttien hankkimista kirjastoon.

– Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat merkittävä osa ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lain mukaan kunnan tehtävä onkin muun muassa edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä sekä seuratoimintaa liikunnan saralla, aloitteessa muistutettiin.

Kuntaliiton Opetus- ja kulttuuriyksikön erityisasiantuntija Johanna Selkee on seurannut ilolla kaupunkien ja urheilu- ja kulttuuritoimijoiden aktivoitumista.

– Hienoja juttuja tapahtuu kaupungeissa. Nämä lainattavat pääsyliput ovat loistava esimerkki siitä, miten hyvin tehdään yhteistyötä eri toimijoiden kanssa; kaupungin sisällä eri palvelujen, mutta myös liikuntaseurojen ja taidelaitosten kanssa.

– Lainattavat pääsyliput mahdollistavat monelle kokeilemisen ja toisaalta lisäväät liikunta- ja kulttuuripalvelujen saatavuutta esimerkiksi heille, joille pääsylippumaksu voi muodostua kynnyskysymykseksi. Hienota yhteistyötä, Selkee kehuu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*