Keuruun entisen varuskunnan tiloihin suunnitellaan vastaanottokeskuksen perustamista. Keskukseen on alustavasti suunniteltu noin 500 majoituspaikkaa.

Jos Keuruun kaupunki suhtautuu vastaanottokeskuksen perustamiseen myönteisesti, asia etenee kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen.

Maahanmuuttovirasto esittää keskuksen perustamista sisäministeriölle, joka tässä tilanteessa tekee päätöksen asiasta todennäköisesti päivässä. Käytännössä toiminta voitaisiin aloittaa syyskuun alussa.

Vastaanottokeskukseen palkataan johtaja, sosiaalityö- ja terveydenhuollon ammattilaisia, toimistotyöntekijöitä sekä ohjaajia. Vastaanottokeskus tulisi työllistämään arviolta vähintään 20 työntekijää. Lisäksi keskus työllistää kiinteistöhuolto-, turvallisuus, kuljetus- ja muita tukipalveluiden tuottajia.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana merkittävästi koko Euroopassa. Suomesta turvapaikkaa oli hakenut viime viikon loppuun mennessä jo lähes 5 300 henkilöä, kun koko vuoden 2014 hakijamäärä oli 3 651. Eniten hakijoita Suomeen on tullut Irakista, Somaliasta, Albaniasta ja Afganistanista. Myös syyrialaisten määrä on kesän aikana noussut.

Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta. Kaikki vastaanottokeskukset ovat nyt ääriään myöten täynnä ja turvapaikanhakijoita majoitetaan kaikkialla ylipaikoilla.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on perustaa lukuisia uusia vastaanottokeskuksia syksyn aikana. Nykyisten noin 4 500 majoituspaikan lisäksi tarvetta on noin 2 000 uudelle paikalle. Valtio maksaa kaikki vastaanottokeskuksen kustannukset. Käytännön toimintaa Keuruulla tulisi hoitamaan Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri.

Punaisen Ristin ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ja niiden tiloja on tällä hetkellä Rovaniemellä, Kemissä, Torniossa, Ruukissa, Harjavallassa, Mänttä-Vilppulassa, Kristiinankaupungissa, Turussa, Punkalaitumella ja Tampereella. Punainen Risti on ilmoittanut Maahanmuuttovirastolle, että se on valmis lisäämään tukeaan tarvittaessa.

Aiheesta aiemmin:

MT: Sisäministeri Orpo kehottaa kuntia harkitsemaan vastaanottokeskuksia

Harjavaltaan vastaanottokeskus

Yle: Kouvola harkitsee vastaanottokeskusta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*