Kuva: KHO

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on pitänyt voimassa Turun hallinto-oikeuden ratkaisun määräaikaisen erityisopettajan valituksessa palkanmaksunsa keskeytyksestä kesäkuukausien aikana.

Opettaja oli palkattu Harjavallan keskustan yläkouluun määräaikaiseen erityisluokan opettajan virkasuhteeseen ajalle 1.8.2014–30.5.2015. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n Harjavallan opettajien paikallisyhdistys oli oikaisuvaatimuksessaan vaatinut virkasuhteen muuttamista niin, että se olisi kestänyt 31.7.2015 saakka. Harjavallan sivistyslautakunta hylkäsi vaatimuksen, jonka jälkeen paikallisyhdistys valitti hallinto-oikeuteen.

Valituksen mukaan päätös syrjii määräaikaisia opettajia ja on siten lainvastainen. Valituksen mukaan Harjavallan kaupungin olisi pitänyt maksaa opettajalle palkkaa myös lukuvuoden päättymisen ja seuraavan lukuvuoden alkamisen väliseltä ajalta 31.5–31.7.2015.

Kun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, paikallisyhdistys valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

KHO hylkäsi valituksen. Se viittaa ratkaisussaan EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisuun, joka mahdollistaa kansalliset ratkaisut päättää määräaikainen opettajan pesti lukuvuoden päättymispäivään perustellusta syystä.

”Kun otetaan huomioon unionin tuomioistuimen edellä viitattu tuomio, korkein hallinto-oikeus pitää selvänä, että mainitusta määräaikaista työtä koskevan puitesopimuksen mukaisesta syrjimättömyyden periaatteesta ei ole johtunut estettä A:n ottamiselle kesäkeskeytykseen päättyväksi määrättyyn määräaikaiseen virkasuhteeseen. Koska edellä selostetun tuomion perusteella on selvää, miten unionin oikeutta on asiassa sovellettava, tarvetta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 267 artiklassa tarkoitetun ennakkoratkaisupyynnön esittämiselle ei ole”, KHO toteaa johtopäätöksissään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*