Kuva: Ville Miettinen
Ruotsissa kirjaston pyörittämistä aloitteleva yritys harkitsee jo laajentamista ulkomaille.

Nackan kunnassa Tukholman lähellä Ruotsissa kirjastopalvelut siirtyvät kokonaan yksityisten yritysten hoidettaviksi, kertoo Kirjastolehti. Uusi yritys on periaatteessa kiinostunut myös Suomesta.

Vuodesta 2008 osaa kirjastoista on jo pyörittänyt osuuskunta, jonka muodostivat kirjaston työntekijät. Erilaisten kiistojen, valitusten ja muitten vaiheitten jälkeen osuuskunnasta muodostettiin osakeyhtiö Dieselverkstaden Bibliotek Ab, joka sai hoitaakseen kolme kunnan kuudesta kirjastosta. Kolme jäi kunnan oman kirjastolaitoksen hoidettavaksi.

Viime vuonna Nacka kilpailutti kirjastopalvelut tuleviksi vuosiksi. Kilpailutuksen voittivat toimintaa aiemmin pyörittänyt yritys sekä uusi toimija Axiell Services. Kunnan oma kirjasto hävisi kilpailutuksen, Kirjastolehti kertoo.

Halusimme kokeilla erilaista

Margareta Swanelid on yksi Dieselverkstadin osuuskunnan ja yrityksen perustajista. Hän kertoo Kirjastolehdessä, että kirjaston henkilökunta halusi kokeilla erilaista tapaa hoitaa kirjastoa. Nacka on yritysmyönteinen ja poliittisesti oikealle suuntautunut kunta. Swanelid sanoo, että he eivät ole oikeistopuolueen lippulaiva.

Mainos– Me vain halusimme kokeilla ja luoda vähän erilaisen kirjaston, joka suuntautuu tulevaisuuteen.

Dieselverkstad rekrytoi työntekijöitä, joilla ei ollut muodollista kirjastokoulutusta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan ohjaajia ja mediaosaajia.

Vain pieniä eroja

Ulkopuolinen tutkimuslaitos Public Partner teki vertailun yksityisen ja kunnan pyörittämästä kirjastoista. Esimerkiksi asiakastyytyväisyydessä ja kokoelmissa oli vain pieniä eroja yksityisen ja kunnan välillä.

Yksityinen kirjasto on voinut ottaa maksua esimerkiksi kirjailijavierailuista ja joistakin lastenohjelmista. Kunnallinen kirjasto ei ole voinut tehdä niin. Summat ovat kuitenkin pieniä. Tärkeämpää on kunnan halu siirtää toimintaa yksityisille yrityksille.

Jakaa mielipiteitä

Ilman soraääniä asia ei ole sujunut.

– Yritysvetoiset kirjastot herättävät keskustelua. Nackassa ympäristöpuolue Miljöpartiet huomautti, että pelkkä kilpailutus maksoi kunnalle 300 000 kruunua. Miljöpartiet ja vasemmistopuolueet ovat kertoneet vastustavansa päätöstä siirtää kirjastotoiminta kokonaan pois kunnalta, kertoo Kirjastolehti.

Ruotsin kirjastoseura ei ole ottanut kantaa yksityistämisiin, mutta Kirjastolehden mukaan seura haluaa nostaa esiin ei-toivottavat kehityssuunnat. Seuran mukaan yksityinen yritys ei ehkä pysty samalla tavalla vastaamaan kirjastojen yhteiskunnalliseen tehtävään kuin julkiset kirjastot.

Tähtäin maailmalle

Vuoden alusta kirjastoja Nackassa pyörittävä Axiell pyrkii Kirjastolehden mukaan jo globaaleille markkinoille. Painopistettä aiotaan siirtää aineiston saatavuudesta aineiston välittämiseen.

Yhtiö kertoo olevansa periaatteessa kiinnostunut myös Suomeen laajentamisesta.

Suomessa ei esillä

Suomessa kirjastojen yksityistämisestä ei ole vakavasti keskusteltu. Takavuosina nousi suuri häly, kun silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö, kok., heitti ilmaan mahdollisuuden, että kirjastot voisivat olla maksullisia. Pelkkä mahdollisuuden esiinnostaminen sai täystyrmäyksen, eikä asiaan ole sen koomin vakavassa mielessä palattu.

Kaksi kolmasosaa suomalaisita käyttää kirjastoa. Kirjastokortteja Suomessa on kolme miljoonaa. Kirjastoseura tekee työtäkirjastojen puolesta. Esimerkiksi kuntavaalien alla se keräsi listoja ehdokkaista, jotka sitoutuivat olemaan kirjaston puolella.
Yhtenä argumenttina seura muistuttaa, että kirjaston merkitys kunnassa kasvaa, jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntauudistuksessa ppois kunnilta. Kunnat voisivat sitten käyttää entistä enemmän aikaa kulttuuripalvelujen kehittämiseen.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*