Kirjatoseura haluaa varmistaa kirjastojen henkilöstön ammattitaidon.

Suomen Kirjastoseura on pääosin tyytyväinen luonnokseen uudeksi kirjastolaiksi. Seura on kuitenkin huolissaan kirjastotyöntekijöitten pätevyysvaatimuksista, jotka sen mielestä jäävät liian väljiksi.

Kirjastoseuran puheenjohtaja Jukka Relander pitää hyvänä, että pätevyysvaatimukset ovat joustavat. Siten kirjastoihin voidaan palkata monipuolisesti eri alojen osaajia.

– Kirjastotyö ja kirjastojen kehittäminen vaativat erityistä kirjastoalan ammattitaitoa ja osaamista, ja sitä pitää voida edellyttää myös pienten kuntien kirjastotyöntekijöiltä. Relander huomauttaa.

Luonnoksen ansioihin kuuluu Relanderin mukaan se, että kirjastojen muuttuva rooli digitalisoituvassa ympäristössä tulee huomioiduksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Luonnoksen toinen tärkeä ansio on maksuttoman ja maanlaajuisesti kattavan kirjastoverkon tukeminen, hän jatkaa.

Kirjastoseuran mukaan esitys vahvistaa kirjastopalvelujen maksuttomuusperiaatetta ja kirjastojen yhteiskunnallista tehtävää. Esityksen myötä varausmaksut poistuisivat kaikista kirjastoista. Kirjastoseura katsoo, että lakiesityksen luonnos määrittelee nykyistä kirjastolakia selkeämmin yleisten kirjastojen tehtävät. Niihin on lisätty esimerkiksi tilojen tarjoaminen sekä yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen.

Hallituksen esitysluonnos kirjastolaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa 2016.

Lausuntokierros kirjastolain luonnoksesta päättyi perjantaina. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

Esitysluonnos on luettavissa täällä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*