Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat olleet rajoitetusti auki loppuvuodesta 2020 asti. Kirjastoseura muistuttaa, että kirjastot tarjoavat mm. tietokoneita ihmisten arkiasiointia varten, ja yhteiskunnan heikommassa asemassa olevien ihmisten on hyvin vaikea hoitaa välttämättömiä asioitaan, jos kirjastot ovat kokonaan kiinni. Kuva: Ville Miettinen

Välttämätön asiointi kirjastoissa pitää lisätä liikkumisrajoituksia koskevaan lakiin, Suomen kirjastoseura vaatii.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa on ollut käytössä rajoitettu palvelu marraskuun lopusta asti. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että kirjastosta on voinut lainata ja palauttaa kirjoja ja muita aineistoja itsepalveluautomaatilla⁠, noutaa varattua aineistoa varaushyllystä⁠, lainata aineistoja rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä sekä asioida pikaisesti ja omatoimisesti asiakastietokoneilla välttämättömissä asioissa⁠. 

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno muistuttaa, että kirjastojen rajattu palvelu on tärkeää kriisiaikana. 

– Kirjastojen rajattu käyttö auttaa ihmisiä kestämään pitkittynyttä kriisiä. Lainaustoiminnan ja tietokoneiden käyttömahdollisuuden täytyy jatkua, jotta voimme varmistaa kaikkien pääsyn tietoon ja kulttuuriin myös poikkeusoloissa, Maarno sanoo kirjastoseuran tiedotteessa. 

Liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnan valiokunnissa. Kirjastoseuran mukaan kirjastossa asiointi pitää turvata kolmesta syystä.

Ensinnäkin kirjastojen tietokoneet ovat ensiarvoisen tärkeä osa monen suomalaisen arkea, ja yhteiskunnan heikommassa asemassa olevien ihmisten on hyvin vaikea hoitaa välttämättömiä asioitaan, jos kirjastot ovat kokonaan kiinni.

Toiseksi kirjastojen täyssulku hankaloittaisi entisestään nuorten ja opiskelijoiden vaikeaa tilannetta.

– Kantar TNS:n viime keväänä tekemässä kyselyssä joka kolmas opiskelija kertoi, että kirjastojen täyssulku vaikeutti heidän opiskeluaan, kirjastoseuran tiedotteessa muistutetaan.

Kolmanneksi kirjastoseura katsoo, että henkisen kriisinkestävyyden kannalta rajattu asiointi kirjastossa on välttämätöntä.

-Karanteeni ja eristäytyminen voivat johtaa ihmisen toimintakyvyn heikkenemiseen. Kirjastojen laaja verkosto pystyy tarjoamaan jokaiselle kulttuuria ja sivistystä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Viime vuoden lopussa kirjastoissa otettiin käyttöön rajattu asiointi, jossa asiakas voi noutaa varauksen tai valita luettavaa helposti saatavilla olevista teemahyllyistä. Samalla tietokonetta tai tulostinta voi käyttää rajoitetusti. 

Rajattu asiointi on todettu turvalliseksi, kirjastoseura muistuttaa. Eduskunnan sivistysvaliokunta totesi tammikuussa tartuntatautilain muuttamista koskevassa lausunnossaan, että kirjastoissa on päästy turvalliseen toimintaan erityisjärjestelyiden avulla. 

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*