Hallituksen yksimielisyys toisen asteen koulutuksen säästötoimista asettui kyseenalaiseen valoon keskiviikkona eduskunnassa.

Opetusministeri Krista Kiuru, sd., ilmoitti eduskunnalle, että hän on pyytänyt, että toisen asteen koulutuksen rahoituslakiesitys vedetään pois.

Kyseessä on tiukasti toisen asteen koulutuksen rakennelakiin kytköksissä oleva esitys. Rakennelaki kaatui maanantaina sivistyslakivaliokunnassa.

Hallituksen kaavailemasta toisen asteen koulutuksen 260 miljoonan euron säästöpaketista rahoituslain osuudeksi oli kaavailtu 190 miljoonan euron menovähennykset.

Kiuru kertoi asiasta pääministerin ilmoituksen yhteydessä sen jälkeen kun hallitus ja oppositio olivat käyneet kiivasta sananvaihtoa toisen asteen koulutuksesta.

Kun pääministeri Alexander Stubbilta, kok., kysyttiin, aikooko hän noudattaa opetusministerin pyyntöä ja vetääkö rahoituslakiesityksen pois.

– En aio, Stubb totesi puheenvuorossaan.

– Tämä kuvaa tätä vaalikautta täydellisesti. Kumpi teistä puhuu hallituksen suulla ja kumpi puhuu omiaan, sanoi keskustan Kimmo Tiilikainen.

– Emme ole hallituksen piirissä keskustelleet, mitä koulutuskokonaisuudelle teemme, Stubb täsmensi myöhemmin.

Valtiovarainministeri Antti Rinne, sd., painotti Kiurun tavoin rahoitus- ja rakennelakien vahvaa keskinäistä kytköstä.

Kokoomuksen Sanna Lauslahti ei tätä niellyt.

– Kiuru ja Rinne puhuvat höpöhöpöä. Ne ovat erillisiä lakeja. Ne on käsitelty kahtena erillisenä lakina ja myös toimivat erillisinä, Lauslahti sanoi.

Aiemmin keskiviikkona Kuntaliitto vaati, että rahoituslaki valmistellaan uudestaan yhdessä rakennelain kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä