Kokoomusministerit pitävät tavoitteena maksutonta varhaiskasvatusta. (Kuva: Ville Miettinen)

Kokoomuksen ministerit Sanni Grahn-Laasonen ja Lenita Toivakka ehdottavat vanhempainvapaan pienentämistä ja kotihoidon tukiajan lyhentämistä.
Muutos merkitsisi lisää paineita päivähoitoon. Ministerit katsovat, että jos kotihoidon tukeen tehdään muutoksia, samalla tulee huolehtia päivähoitopaikkojen riittävyydestä.

Tulevaisuuden tavoitteeksi he esittävät maksutonta varhaiskasvatusta.

Muutosta Grahn-Laasonen ja Toivakka perustelevat tasa-arvolla. Valtaosa kotihoidon tuen käyttäjistä on naisia, jotka sen takia ovat pitkään pois työelämästä.

– Kokoomus haluaa, että perheillä on valinnanvapaus. Kysymme kuitenkin, tuleeko meidän tukijärjestelmällä kannustaa naisia jäämään pois työelämästä todella pitkäksi aikaa. Ehdotamme ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidentämistä ja samalla kotihoidon tuen lyhentämistä. Vaihtoehtoisesti kotihoidon tuen voisi kahden vanhemman perheissä jakaa niin, että isille olisi oma kiintiö, ministerit toteavat.

– Varhaiskasvatus on paitsi hoivaa ja turvaa, myös tavoitteellista pedagogista toimintaa, jota tehdään ammattimaisesti, ministerit huomauttavat.

Hallitus on juuri leikannut lasten oikeutta varhaiskasvatukseen ja kasvattanut ryhmäkokoja.

– Varhaiskasvatus on osa koulutusjärjestelmäämme.  OECD:n arvioiden mukaan varhaiskasvatus on vaikuttavinta koulutusta. Kokoomus haluaa kehittää varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja lisätä lastentarhanopettajien koulutusmääriä yliopistoissa, ministerit sanovat.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä