Vesanolla kunta, seurakunta ja pankki osallistuivat osallisuushankkeeseen ja toteuttivat Henkkarit kaikille -kampanjan, jotta kuntalaiset pystyvät käyttämään sähköisiä palveluita. Kuva: Timo Jalasaho

Tervon, Tuusniemen ja Vesannon kunnat torjuvat digitaalista syrjäytymistä käytännön toimilla. Kunnat ovat auttaneet asukkaitaan henkilöllisyystodistusten hankinnassa.

Kaikki sai alkunsa, kun Vesannon seurakunnan talousjohtaja, paikallisen pankin johtaja ja kunnanjohtaja sattuivat samaan kahvipöytään. 

–Tulimme ajatelleeksi, että voisimme yhdessä pyrkiä ratkaisemaan kuntalaisille tärkeitä asioita, kertoo Vesannon kunnanjohtaja Pia Harmokivi

Ensimmäiseksi he tarttuivat sähköiseen tunnistautumiseen. 

Mainos–Kunnan palveluohjaaja oli jo pari vuotta aikaisemmin pistänyt merkille, että kuntalaiset eivät pysty hoitamaan asioitaan Kelan palvelupisteellä, koska heillä ei ole pankkitunnuksia. 

Sama puute oli havaittu myös pankissa. Kun asiaa tarkasteltiin lähemmin, kävi ilmi, että kaikilla vesantolaisilla ei ole henkilöllisyystodistusta. Ilman sitä pankkitunnuksia ei myönnetä.

–Vesanto on pieni kunta, jossa on pitkät etäisyydet. Täällä ei ole julkista liikennettä eikä valokuvaamoa. Lähin poliisiasema on 55 kilometrin päässä Suonenjoella.

Passikuvauksen kautta poliisiasemalle

Johtajat tarttuivat toimeen. Viime syksynä he tilasivat Vesannolle valokuvaajan ja järjestivät syrjäkylillä asuville kyydin kuvaukseen. Päivän aikana valokuvaaja otti 80 passikuvaa.

–Valokuvauksen jälkeen tarjosimme halukkaille bussikyydin poliisiasemalle. Osallisuuden huipentuma oli, kun bussilastillinen ihmisiä lauloi poliisiasemalla odottaessaan vuoroaan.

Bussimatkalle osallistui yli 30 ihmistä. He olivat kaikki ikäihmisiä, mutta passikuvassa kävi myös työssäkäyviä ja nuoria, Harmokivi kertoo.

Esimerkiksi yhteishaku edellyttää tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. 

Vesannon Henkkarit kaikille -kampanja kiinnosti myös muita Pohjois-Savon pieniä kuntia, ja Tervo ja Tuusniemi toteuttivat vastaavat kampanjat alkuvuodesta.

–Aiomme toteuttaa kampanjan kahden vuoden välein yhteistyössä kirkon ja pankin kanssa ja maksamme yhdessä myös viulut, Harmokivi lupaa.

Jatkossa kirkko, pankki ja kunta aikovat muun muassa kaunistaa Vesannon raitteja ja lehvähdysaluieta ja kunnostaa retkeilyreittejä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*