Kotiseutupäivien ohjelmatarjontaan kuului Flow-sirkuksen parkour-henkinen esitys Follow Me by Be Flat, joka tempaisi yleisön mukaansa eri tiloissa torstaina Oulussa. Kuva: Sanna Krook/Oulun kaupunki

Valtakunnallisten kotiseutupäivien (12. –15.8.) tämän vuoden keskuspaikka vaihtui noin viikkoa ennen kesä- ja kulttuuritapahtuman avajaisia, joita vietettiin viime torstaina Oulussa. Koronatilanteeseen paremmin sopinut Ouluhalli korvasi Oulun teatterin tilat.

Kaupungin keskustan läheisyydessä, Raksilan kaupunginosassa, sijaitsevassa Ouluhallissa on pystytty pitämään hyvin huolta riittävistä turvaväleistä, Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo vahvistaa.

Myös pääkirjastoon aluksi suunnitellut tapahtumat siirrettiin järjestettäväksi Ouluhalliin. Osallistujien turvallisuudesta on pidetty huolta eri puolilla kaupunkia toteutuvassa kesäjuhlassa, Vanhatalo lisää.

– Oulun kaupunki pääjärjestäjänä on onnistunut koronaturvallisissa järjestelyissä erinomaisesti ja luotettavasti. Turvallisuusohjeet on jaettu kaikille osanottajille ja erillistapahtumien järjestäjille. Tapahtuman vieraat ovat esittäneet minulle paljon myönteistä palautetta järjestelyistä, Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo kertoo.

Oulun kaupunki ja Kotiseutuliitto tiedottivat jo ennen valtakunnallisten kotiseutupäivien alkua, että tiedossa on Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskuksen kesän suurin kulttuuritapahtuma ja kansanjuhla.

Esimerkiksi sinfoniaorkesteri Oulu Sinfonia pääsi esiintymän kahdessa erilaisessa tapahtumassa isolle yleisöjoukolle torstai-iltana Hupisaarten teatterissa Ainolan puistossa. Molemmissa tapahtumissa oli mukana noin tuhat ihmistä, kun yleisömäärään lasketaan mukaan myös teatterin viereen viheralueille asettuneet kuuntelijat.

Liitto vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä on järjestetty jo vuodesta 1949 lähtien, joka vuosi. Tapahtuma toteutetaan järjestäjäkunnan, paikallisyhdistysten, maakunnan liiton ja Suomen Kotiseutuliiton yhteistyönä.

Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä pidetään perinteisesti Kotiseutuliiton vuosikokous, jossa tehdään liiton tärkeimmät päätökset ja tavoiteasettelut. Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja kertoi, että vuosikokous sujui mallikkaasti perjantaina Ouluhallissa.

– Vuosikokoukseemme osallistui reilu sata vuosikokousedustajaa. Myös vuosikokous onnistuttiin toteuttamaan kahden metrin turvavälein, fiksuin pöytäjärjestelyin, jotka säilyivät samoina läpi koko tapahtuman, Vanhatalo jatkoi.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä.

Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun.

Liiton jäsenistöön kuuluu yli 700 yhdistystä, 102 kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*