Kotkalaiset seurasivat tiiviisti muraalin valmistumista.
Kuva: Tommi Mattila

Syyskuun puolivälissä Kotkassa alkoi tapahtua niin kummia, ettei kaupungin kulttuurijohtaja ollut uskoa näkemäänsä. Kehnosta ilmapiiristä ja 16-18 prosentin työttömyydestä kärsivän kaupungin asukkaat alkoivat kerääntyä yhteen ja jopa jutella keskenään.

Yhteisen ihmetyksen aihe oli kerrostalon korkuinen taideteos.

Miksi tämä julkinen taideteos oli yhtäkkiä niin merkittävä, Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen pohti blogissaan

– Harvoin taidenäyttelyssä tai museossa ihmiset alkavat jutella töistä täysin tuntemattomille. Mutta nyt ihmiset alkoivat kommentoida teosta täysin tuntemattomille, Karjalainen sanoo.

 

Sunnuntaina 1. lokakuuta valmistunut seinämaalaus eli muraali syntyi osana UPEA17-festivaalia, johon osallistui tänä vuonna 13 suomalaiskaupunkia.

Kotkan muraalin tekijä on Skotlannissa asuva taiteilija Sam Bates, eli Smug. Teoksessa kulkee karvalakkipäinen mies, jonka vieressä oksalla istuu rotta.

Karjalaisen mukaan kotkalaiset ovat tottuneet julkiseen taiteeseen, jota kaupungissa on paljon. Kaupunkilaiset suhtautuivat muraaliin varovaisen innostuneesti jo ennen sen valmistumista.

– Kun taiteilijan nimi julkistettiin, ihmiset tietysti katselivat kuvia hänen aiemmista töistään Instagramista. Se lisäsi innostusta.

https://twitter.com/TommiMattila/status/914176820974637056

Silti kotkalaisten innostus yllätti Karjalaisen.

– Sehän on kuitenkin parrakas ukkeli, jonka vieressä on rotta. Aiheena se ei ehkä ole niin innostava, mutta työ on todella näyttävä.

Karjalainen on hämmästynyt siitä, miten paljon taide voi vaikuttaa kaupungin ilmapiiriin.

– Tämän esimerkin perusteella julkisella taiteella voi olla todella suuri merkitys, hän sanoo.

Taidetta on hyödynnetty yhteisöllisyyden lisäämiseksi Kotkassa aiemminkin. Parhaillaan kaupungissa laaditaan uutta kuvataideohjelmaa. Karjalaisen mielestä kaupunkitaiteen voisi ottaa osaksi sitä.

Hän toivoo, että yhteistyö UPEA17-festivaalia järjestävän Upeartin kanssa jatkuu myös ensi vuonna. Ryhmällä on asiantuntemusta löytää taitavat tekijät ja kuratoida, kenen työ millekin paikalle sopii.

Voi olla, että Kotkan kuvataideohjelmaan kirjataan toinenkin muraali.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kovin on shopattu kuvia mitä jutussa on. Okei tiiän, että kuvia aina muokataan. Aikoinaan ”tunnin kuvat” mitä tehtiin pika labroissa valkuvausliikkeissä, lähestulkoon joka kuvaa joutui vähän tasapainottamaan, mutta esim. tuo vesilätäkkö kuva etoo.. eikö enempää kontrastia saanu?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*