Virkakielikampanjan kampanjajuliste.

Hyvä viraston osaston tai yksikön nimi on helppo kirjoittaa, lausua ja muistaa, todetaan Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) artikkelissa nimien sisällön ja kieliasun suunnittelusta.

Marianne Laaksosen artikkelissa Ohjeita osastojen nimien sisällön ja kieliasun suunnitteluun todetaan, että kun organisaatiomuutosten yhteydessä virastojen osia nimetään uudelleen, usein ei kiinnitettä riittävästi huomiota siihen, miten käytettäviä niistä tulee.

– Nimet suunnitellaan nopeasti, eikä työryhmissä välttämättä ole mukana kielen asiantuntijoita. Monesti nimien ongelmat huomaavatkin vasta kielen parissa työskentelevät tiedottajat, kääntäjät tai sihteerit, jotka ensimmäisinä testaavat uusia nimiä käytännössä. Nimien sisällön ja kieliasun muuttaminen voi siinä vaiheessa kuitenkin osoittautua ainakin hallinnollisesti hyvin hankalaksi, Laaksonen kirjoittaa.

Laaksosen mukaan osaston nimen ei tarvitse kuvata kaikkea osaston toimintaa ja prosesseja. Siksi lyhyys ja ytimekkyys ovat valttia.

– Osaston nimi on syytä pitää lyhyenä ja helppokäyttöisenä mutta tietenkin myös sellaisena, että se kuvaa osaston pääasiallista toimintaa.

Lue Marianne Laaksosen artikkeli Kotuksen verkkosivuilta

Lisää aiheesta:

Virkakielikampanja Kotuksen verkkosivuilla

Virkakielikampanja Kuntaliiton verkkosivuilla

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma: Kieli on virkamiehen perustyökalu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä