Kuva: Pixabay

Lähes 90 prosenttia kaikista kuudesluokkalaisista ja 70 prosenttia kahdeksasluokkalaisista kertoi osallistuneensa ruokailuun joka arkipäivä, mutta vain harva söi kaikki aterian osat, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutki koululaisten syömistottumuksia.

Kouluruokailusuositusten mukainen koululounas koostuu pääruoasta, salaatista, ruokajuomasta, leivästä ja leipärasvasta ja kattaa oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta kolmanneksen.

Tutkimuksen mukaan kaikki kouluruokaan kuuluvat aterianosat valitsi joka päivä vain 7 prosenttia kuudesluokkalaisista tytöistä ja 12 prosenttia pojista sekä vieläkin harvempi kahdeksasluokkalainen: vain 4 prosenttia tytöistä ja 8 prosenttia pojista.

Salaattia kertoi ottavansa päivittäin noin puolet kuudesluokkalaisista. Kahdeksasluokkalaisista tytöistä salaattia kertoi valitsevansa päivittäin runsas kolmannes ja pojista vajaa kolmannes.

THL tutki vuonna 2017 maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta koululaisten ruokavalion kokonaisuutta, erityisesti maidon ja kasvisten käyttöä ennen uuden koulujakelujärjestelmätuen käyttöönottoa.

Tutkimukseen arvottiin mukaan 20 kuntaa. Jokaisesta kunnasta tutkimukseen osallistui joko yksi yhtenäiskoulu tai yksi ala- ja yksi yläkoulu. Tutkimuskoulujen kuudensien ja kahdeksansien luokkien oppilailta kysyttiin koululounaan syömisestä sekä eri aterianosien ja elintarvikkeiden valinnasta. Tutkimukseen vastasi 2 941 oppilasta. Lisäksi tutkimusryhmä kuvasi kuudessa koulussa oppilaiden ruokatarjottimia kouluruokailun aikana.

THL:n tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*