Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen. (Kuva: Kuntaliitto)

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ei lämpene ajatukselle opiskeluhuollon palveluiden siirtämisestä takaisin hyvinvointialueilta kunnille.

Helsingin Sanomien mukaan hallitus aikoo selvittää jo tällä viikolla, voitaisiinko opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit siirtää hyvinvointialueilta takaisin kunnille. Kannatuksensa asialle ilmaisivat pääministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina ja aiemmin opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) HS:n haastattelussa.

Kuntaliitto, kuten esimerkiksi Psykologiliitto, koulukuraattorit, OAJ ja Mannerheimin lastensuojeluliitto, vastustivat sote-uudistuksessa koulupsykologipalveluiden siirtämistä kunnilta hyvinvointialueille, mutta tähän uudistuksen maaliin vienyt Marinin (sd.) hallitus ei taipunut. Kuntaliitto piti ja pitää tärkeänä koulujen moniammatillista yhteistyötä, josta hyötyvät sekä oppilaat että opettajat.  

Karhunen kommentoi tiistaina viestipalvelu X:ssä Helsingin Sanomien juttua näin:  

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Silloin pelättiin, että jos oppilashuolto irrotetaan kouluista ja kunnista eri johdon alle, palvelu irtaantuu käytännössä myös koulun arjesta. Monin osin tämä on valitettavasti pitänyt paikkansa ja näin on tapahtunut, Karhunen sanoo.

Kuntaliiton viime joulukuussa tekemästä selvityksestä kävi ilmi, että yli puolessa kunnista koettiin oppilashuollon yhteistyön olennaisella tavalla heikentyneen uudistuksen jälkeen.

– On totta, että uudistuksen täytäntöönpano on kesken, mutta ongelma on pitkään jatkunut psykologipula. Ja nyt kun resursseja on tasattu hyvinvointialueilla, niin monet isot kaupungit, joilla on ollut riittävästi henkilöstöä, ovat kärsineet. Uudistus on monilta osin pahentanut henkilöstöpulaa.

Hyvinvointialueiden pitää hoitaa hommansa

Edes takaisin koulupsykologeja ja kuraattoreita ei kuitenkaan Karhusen mukaan voi pyörittää. Ainakaan helposti.

– Ensisijaisesti hyvinvointialueiden pitäisi laittaa tämä asia kuntoon.

Karhusen mukaan kuntoon laitettavana on tiedonkulku sote-puolen ja koulumaailman välillä sekä hyvinvointialueiden johtamisen ongelmat, jotka johtuvat siitä, ettei kyetä tekemään yhteistyötä.

Tiedonkulkua rajoittaa myös eri alojen, soten ja opetuksen, lainsäädännöt. Eri alojen tietosuojakäytännöt rajoittivat jo aiemminkin moniammatillisen yhteistyön tekemistä.

Vaikea palata entiseen

Karhunen uskoo, että monet suuret kaupungit olisivat valmiita palaamaan ministereiden väläyttelemään entiseen käytäntöön.

– Koko uudistusta ei voi perua yhtäkkiä, koska on myös paljon pieniä kuntia, jotka eivät kykene (koulupsykologi)palveluita järjestämään.

Jos palveluiden järjestämisessä lähdettäisiin palaamaan kohti entistä, pitäisi Karhusen mukaan tehdä ja sallia alueellisia ratkaisuja, koska psykologeja ei riitä joka kuntaan tai heitä ei saa houkuteltua kaikkialle töihin.

Myös rahoituksen sorvaaminen on iso kompastuskivi:

– Tehtäviä ei voi palauttaa kunnille ilman rahoitusta. Miten rahoitus laskettaisiin? Siitä tulisi varmasti hirveä riita, kun hyvinvointialueilla on jo nyt alirahoitusta ja kunnilla ei järjestämisrahoja enää ole.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*