Oppimisaineisto koostuu sekä suomen- että ruotsinkielisestä arkistoaineistosta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ovat julkaisseet Suomen sisällissotavuoden 1918 tapahtumista oppimisaineiston, jota lahjoitetaan 25 kappaletta kaikkiin Suomen peruskouluihin ja lukioihin ja yksi kappale kuhunkin kunnalliseen kirjastoon.

1918. Minä olin siellä. Elämää sodan aikana (1918. Jag var där. Livet under kriget) -teos havainnollistaa arkea sisällissodan keskellä SKS:n ja SLS:n arkistoissa säilytettävien alkuperäisten asiakirjojen ja yksityisten ihmisten sotakuvausten kautta.

Kyseessä on SKS:n ja SLS:n tapa juhlistaa itsenäisyyden 100-vuotisjuhalvuotta 2017 ja huomioida myös sisällissodan lähestyvä muistovuosi 2018.

– Mielestäni Suomen historia muodostuu monikielisestä ja moniäänisestä kulttuuriperinnöstä. Halusimme myös sekä SLS:ssa että SKS:ssa saattaa ainutlaatuisia arkistoaineistojamme laajemmin kansalaisten käyttöön, sanoo SLS:n arkistonjohtaja Kristina Linnovaara.

Mainos1918. Minä olin siellä -julkaisun sisältämät arkistoaineistot ovat aikalaiskuvauksia kuten päiväkirjamerkintöjä, kirjeitä, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä myöhemmin kirjoitettuja kuvauksia, joissa sisällissodan kokeneet muistelevat tapahtumia jälkeenpäin.

Oppimisaineisto opettaa ja ohjaa lähdekritiikkiin ja sitä kautta omien, perusteltujen näkemysten muodostamiseen. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi osana historian, äidinkielen sekä toisen kotimaisen kielen opetusta. Oppimisaineisto on toteutettu yhteistyössä historian opettajien kanssa.

Arkistotutkija Juha Nirkko SKS:sta sanoo, että nyt, lähes sata vuotta sisällissodan jälkeen, sodasta on sopiva hetki ottaa opiksi.

– Uskon tiedon vuoden 1918 tapahtumista auttavan koululaisia myös ymmärtämään paremmin esimerkiksi tapahtumia Irakissa ja Syyriassa, Nirkko sanoo.

1918. Minä oli siellä. Elämää sodan aikana ei tule myyntiin, mutta sitä voi ladata ilmaiseksi pdf:nä osoitteesta 1918.finlit.fi.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*