Kevään aikana nähdään, kuinka täyteen Mualiman napa saadaan, kun lavalle nousee ainakin kolminkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen. Kuva vuoden 2018 kultajuhlista. (Kuva: Kuopion kaupunki/Vicente Serra)

Nykyaikana ei enää omakotitaloja olympiasankareille rakennetta, mutta 15 kilometrin olympiakultaa perjantaina suksinut Iivo Niskanen tulee saamaan kunnon juhlat ja taloudellista hyvää kotikaupungiltaan Kuopiolta. Kokemustakin suurista juhlista on, sillä viimeksi neljä vuotta sitten olympiavoittaja veti Kuopion torin täyteen ihailijoita.

-Kansalaisjuhlasta tulemme keskustelemaan Puijon Hiihtoseuran kanssa. Mualiman napa on aina avoinna sankareillemme. Ensimmäinen viesti yhden kuoromme ohjelmahalukkuudesta tuli puolessa tunnissa. Finlandia-hymni mielessä, kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen lupaa.

Tänä päivänä urheilijoiden palkitseminen voi aiheuttaa kunnantalolla pään vaivaa, jos kriteerit eivät ole ennakkoon määritelty kotipaikan suhteen. Joskus on urheilija saanut muistamiset kolmesta kunnasta, kun syntymäkunta on palkinnut oman sankarin, sen jälkeen urheilijan edustaman urheiluseuran kotikunta ja kolmannet kukat on lyöty kouraan kunnassa, jossa urheilija asuu.

Tuhti stipendi ja treenipaikka

Iivo Niskasen kohdalla homma on kuitenkin selvä ja palkitsemisen kriteerit täyttyvät, sillä Niskanen on asunut jo pitkään Kuopiossa. Kuopiossa on kirjoilla myös Niskasen oiva aisapari Perttu Hyvärinen, joka ei vielä ole mitalin makuun päässyt, mutta aina on olemassa miesten viesti.

– Olympiakullasta palkitaan rahallisesti 8000 eurolla. Aiemmin rahapalkinnon ohella on Puijolle valmistunut ”Iivon lenkki”, joka antaa myös erinomaiset kesäharjoittelumahdollisuudet, Pirhonen kertoo.

Kun oman kaupungin urheilun ykkösnimi nimi menestyy (anteeksi vaan KuPS ja KalPa), niin menestyksestä osansa saa myös kotikaupunki.

-Kaupunkikin saa osansa maineesta ja kunniasta muun muassa näkyvyyden kautta. Tärkeää on myös yhteisöllisyyden, me-hengen ja kotikaupunkiylpeyden vahvistuminen. Ja mikä määrä pikku-Iivoja tuonne Puijon laduille tänä viikonloppuna ryntääkään. Toivottavasti innostaa junioreiden lisäksi myös meitä varttuneempia liikkeelle ja käyttämään Kuopion erinomaisia liikuntapaikkoja, kaupunginjohtaja muistuttaa.

Ja eikä Kuopiossa yhteistyö nyt kolminkertaisen olympiavoittaja Iivo Niskasen kanssa ole jäänyt pelkän neljän vuoden välein järjestettävän torijuhlan varaan.

– Kuopion kaupungilla on Iivo Niskasen kanssa markkinointisopimus. Sopimuksen ydin on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä, Jarmo Pirhonen selvittää.

Vieremällä juhlitaan

Mutta ei Iivo Niskasen menestyksestä aio jäädä osattomaksi Niskasen sisarusten kotikunta Vieremä. Kun juuret ovat tukevasti Iivo ja Kerttu Niskasella Ylä-Savossa, niin sielläkin tullaan omat mitalijuhlat pitämään. Kerttu Niskanen edustaa yhä kasvattajaseuraansa Vieremän Koittoa, vaikka asuukin nykyään Sotkamossa.

-Kyllä tästä ilosta riittää jakamista useammalle kunnalle. Vieremä on heidän molempien kotikunta ja Ponsse on ollut iso tukija. Me on perinteisesti pidetty nämä mitalijuhlat tuossa Einarin puistossa yhdessä Ponssen kanssa, Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo.

Mitalijuhlien aikataulu selviää, kunhan hiihtosankarit saavat kisat päätökseen ja palaavat Suomeen. Silloin myös on varmistunut mitä kaikkea saadaan juhlia.

-Juhlat on pyritty aina järjestämään mahdollisimman nopealla aikataululla. Niin tehtiin viime olympialaistenkin jälkeen. Eihän tämmöiseen tottua voi koskaan, on nämä niin hienoja tapahtumia, Suomalainen vakuuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tässä olisi Kuopiolla jo yleisenl iputuksen paikka

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*