Raportin mukaan liikuntapaikkojen käyttöä tulee tehostaa iltapäivisin, illalla ja viikonloppuisin sekä ympärivuotisesti. (Kuva: Ville Miettinen)

Kunnat voisivat edistää lasten ja nuorten liikuntaa nykyistä enemmän tarjoamalla koulujen tilat seurojen käyttöön ja tarjoamaan liikuntatilat maksutta lasten ja nuorten seuratoiminnan käyttöön, arvioi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok.

Ajatus nousee esille tänään julkistetusta selvityksestä, jossa selvitettiin liikuntaharrastuksen kustannusten alentamismahdollisuuksia.

Työryhmän mukaan lasten ja nuorten arki on polarisoitunut, pienituloisia henkilöitä oli Suomessa 674 000 vuonna 2014 ja lapsiköyhyys on Suomessa yleistynyt.

Harrastamisen lopettaminen tai aloittamatta jättäminen harrastamisen korkeiden kustannusten vuoksi vauhdittaa osaltaan terveys- ja hyvinvointierojen kasvua ja liikunnallisesta elämäntavasta syrjäytymistä. Työryhmä rajasi esityksen käsittelemään harrastamisen hintaa ennen kaikkea liikunta- ja urheiluseuroissa.

– Liikuntalain mukaan kuntien tehtävänä on luoda hyvät olosuhteet liikkumiselle. Kuten työryhmän selvitys osoittaa, kunnat tukevat seuratoimintaa monin tavoin. Yli puolet Suomen kunnista ei tällä hetkellä peri lasten ja nuorten liikuntavuoroista lainkaan maksuja. Rohkaisen kaikkia kuntia toimimaan näin, Grahn-Laasonen sanoo OKM:n tiedotteessa.

Raportti pitää suositeltavana on, että kunnat tarjoavat perusliikuntapaikat maksuttomasti tai nimellisin kustannuksin erityisesti lasten ja nuorten liikuntaan.

– Kuntien tulee myös seurata käyttövuoro- ja maksupolitiikan tavoitteiden ja painopisteiden toteutumista, raportissa muistutetaan.

Raportin mukaan liikuntapaikkojen käyttöä tulee tehostaa iltapäivisin, illalla ja viikonloppuisin sekä ympärivuotisesti.

Raportti suosittaa, että paikallisen seuratoiminnan tukemisen avustusperusteissa kunnat huomioisivat järjestöjen toiminnan yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen liikunnan näkökulmasta.

Lisäksi kuntien tulisi huomioida lasten ja nuorten liikunta seuratoimintaa laajempana koko-naisuutena.

– Näkökulma tulee huomioida kuntien kansalaistoiminnan avustuksissa, liikuntatilojen jakoperusteissa sekä ohjattujen liikuntapalveluiden suunnittelussa, raportissa suositetaan.

Raportti myös toivoo kuntien viestinnältä puhtia kertomiseen harrastusmahdollisuuksista siten, että lapsiperheet löytyvät tiedon kootusti yhdestä paikasta, esimerkiksi kunnan verkkosivuilta, ja siten että myös monikulttuuriset ryhmät ja muut erityisryhmät huomioidaan.

Tiivistelmä raportista

Raportti: Yhdenvertaiset mahdollisuudet harrastaa – painopisteenä harrastamisen hinta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. 28fShould not patience with sincere protestants be tempered by their problem with logic or common sense? If that sounds uncharitable, I don’t mean it that way. I may be ovmslieprifying it, but how else could one describe the problem? Why do protestants trust the Holy Fathers on which writings Scripture comprises but disagree with them when it comes to the Church or Tradition. Or maybe a better question is, “How can they reasonably do so?” That problem leads to others (for example, their rejection of the Septuagint) so that if there is any common ground, finding will be very difficult.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*