Arkistokuva: Seppo Haavisto

Hallitus on linjannut, että koulut ovat kiinni ainakin 13. toukokuuta saakka. Poikkeusolojen vuoksi opetuksessa on siirrytty pääosin etäopetukseen. Koulut ovat kuitenkin tarjonneet oppilaille muutakin kuin opetusta – kuten päivittäisen lämpimän aterian viisi kertaa viikossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kuntien tulee poikkeusoloissa järjestää etäoppilaiden ruokailua mahdollisuuksien mukaan. Monilta kunnilta onkin jo tullut linjauksia siitä, miten ruokahuolto järjestetään korona-aikana.

Siilinjärvi antaa lahjakortin

Siilinjärvellä perusopetuksen koulujen ja päiväkotien esiopetuksen puuttuva kouluruokailu korvataan lahjakortilla. Oppilaat, jotka opiskelevat kokonaisuudessaan etäopetuksessa, saavat kunnalta 75 euron arvoisen lahjakortin. Osin lähiopetuksessa opiskelevat oppilaat saavat 40 euron arvoisen lahjakortin.

Elintarvikkeiden ostamiseen tarkoitetut lahjakortit korvaavat kouluruokailun toukokuun loppuun saakka.

Lahjakorteilla kunta kattaa poikkeusolojen kouluruokailun toukokuun loppuun saakka. Lahjakortti on arvoltaan suurempi kuin kouluaterioiden raaka-aineiden arvo samalla ajanjaksolla.

Kunta selvittää 6. huhtikuuta alkavalla viikolla, mihin päivittäistavarakauppaan oppilaan vanhemmat lahjakortin toivovat. Vaihtoehtoina on neljä Siilinjärvellä toimivaa päivittäistavarakauppaa: S-ryhmä, K-ryhmä, Lidl ja Halpa-Halli.

Tiedotus tapahtuu Wilmassa ja lahjakortit postitetaan opiskelijoiden koteihin lapsen nimellä. Perheet saavat lahjakortit käyttöönsä porrastetusti huhtikuun aikana.

Jyväskylä ja Joensuu tarjoavat ruokakassin

Osa kunnista, Kuten Jyväskylä, Joensuu ja Loppi jakavat oppilaille ruokakassit.

Jyväskylässä ruoanjakelu alkaa tämänhetkisten tietojen mukaan tiistaina 7. huhtikuuta.

Kassin sisältö suunnitellaan kaupungin ruokapalveluissa Kylän Kattauksessa. Pääosin ruokakassi sisältää kuivamuonaa. Sen arvo on sama kuin noin kuukauden oppilasaterioiden elintarvikkeiden, eli suunnilleen 20 euroa.

Jyväskylä jakaa ruokakasseja muutamana päivänä kuukaudessa. Hakijaksi kaupunki suosittelee huoltajaa, sillä sisältö painaa.

Jakelupisteet järjestetään eri puolille kaupunkia alueellisesti kokoontumisrajoitukset huomioiden. Mahdollisuuksien mukaan jakelu pyritään järjestämään ulkona.

Myös Joensuu on päätynyt ruokakassien jakamiseen etäopetuksessa oleville oppilaille. Ruokakasseja saavat kaikki halukkaat perus- ja esikoululaiset sekä lukiolaiset. Jakelu alkaa keskiviikkona 15. huhtikuuta.

Joensuu jakaa ruokakasseja kerran viikossa, keskiviikkoisin kello 14–16. Ruokakasseissa on viiden päivän teollisuuden valmistamat einesruoka-annokset, vihanneksia ja näkkileipäpaketti. Ruoat ovat laktoosittomia eivätkä ne sisällä kalaruokia.

Allergiaruokavaliot jaetaan kolme kertaa viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 14–16. Eri hakuajat johtuvat siitä, että nämä annokset valmistetaan itse kouluruokalistan mukaisesti eivätkä ruokien säilytysajat ole niin pitkät kuin einesruoissa.

– Kouluruoalla on suuri merkitys ennen kaikkea niille, joilla ei välttämättä ole ruokaa aina kotona tarjolla. Haluamme tukea perheitä ja opiskelijoita erilaisin keinoin, jotta opiskelu tänä erikoisena koulukeväänä sujuisi mahdollisimman hyvin. Tavoitteemme oli päästä jakamaan ruokaa jo ennen pääsiäistä, mutta harmillisesti se ei muun muassa ruoan toimitusaikataulujen takia onnistunut, sanoo hyvinvointikoordinaattori Heini Lehikoinen.

Turussa ilmoittauduttava ruokailuihin

Turussa kouluruokailuja on järjestetty poikkeusoloista huolimatta päivittäin. Myös etäopetuksessa olevilla oppilailla on oikeus osallistua kouluruokailuun.

Oppilaat voivat ruokailla koululla tai hakea ruoka-annoksen mukaansa. Kouluruokailun järjestävällä Arkealla on tarjota kertakäyttöastiat ruokaa hakeville.

Vaikka ruokailu on ollut kaikille oppilaille avoin, on ruokailijoiden määrä laskenut. Maanantaista 30. maaliskuuta lähtien Turku muutti käytäntöä niin, että etäopetuksessa olevien oppilaiden on ilmoittauduttava ruokailuun ennakolta.

– Ilmoittautuminen varmistaa sen, että kaikille halukkaille pystytään tarjoamaan ateria ja toisaalta se on järkevää hävikin ehkäisemiseksi. Ruokailun organisoinnilla tällä tavalla varmistetaan myös turvalliset ruokailuolosuhteet oppilaille ja koulujen henkilökunnalle, sanoo perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen.

Ruokailuun tulee ilmoittautua edellisenä arkipäivänä kello 12 mennessä. Esimerkiksi maanantain ruokailuun ilmoittaudutaan perjantaina kello 12 mennessä.

Kouluruokailuun ei saa saapua ryhmässä, ja ruokailijoiden on muistettava yleiset koronaohjeet, kuten metrin turvaväli.

Ruokailu tai ruoka-annoksen mukaan hakeminen järjestetään vain osassa kouluja. Ruokailuaika tai hakuaika on arkipäivisin kello 11–12.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*