Päiväkodeissa tarjotaan varhaiskasvatusta, jotta yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijät voivat käydä töissä myös valmiuslain ollessa voimassa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kuntaliiton varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen pitää loogisena ja odotettuna hallituksen linjausta, että koulut siirtyvät etäopetukseen mutta päiväkodit pidetään auki toimenpiteenä koronavirusepidemian hidastamiseksi.

– Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työskentely, sanoi pääministeri Sanna Marin, sd., hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Varhaiskasvatus on palvelu, joka täytyy tavalla tai toisella pitää käynnissä varsinkin tiettyjen vanhempien ja huoltajien työnteon mahdollistamiseksi, sanoo myös Jarkko Lahtinen.

Varhaiskasvatusta joudutaan kunnissa edelleen järjestämään säädöspohjalta mm. työntekijämitoitukset huomioiden. Haasteita voi tulla, jos  varhaiskasvatuksen työntekijät sairastuvat, joutuvat karanteeniin ja olemaan töistä pois.

Mitoitusten soveltaminen voi olla joissain tilanteissa haastavaa – ellei sitten valmiuslaki tuo muutosta järjestämisvelvoitteeseen, Jarkko Lahtinen sanoo.

-Se voi olla iso kysymys monilla, miten pystytään järjestämään, jos lapsia ei ole riittävästi pois ja henkilöstöä ei ole riittävästi paikalla. Kaikki riippuu siitä, käyttävätkö kaikki perheet palvelua vai pitävätkö ne vanhemmat lapsen kotona, joilla mahdollisuus on. Se tuo helpotusta myös työntekijöiden resursointiin.

Ylen pääuutislähetyksessä tiistai-iltana vieraillut opetusministeri Li Andersson, vas., sanoi toiveena olevan, että ne varhaiskasvatusikäiset lapset, joiden vanhemmat suinkin voivat hoitaa lastaan kotona, hoidettaisiin kotona.

Se, mitkä ovat ”kriittisiä aloja” ja keiden lapset voivat tulla päiväkotiin myös uuden linjausten aikana, on herättänyt kysymyksiä. Tiistaiaamuna Andersson vielä tarkensi asiaa Twitterissä.

Valmiuslaki esitellään eduskunnassa tiistaina ja sen on tarkoitus tulla voimaan keskiviikkona 18.3.

Kunnat ryhtyivät toimenpiteisiin opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa jo ennen hallituksen uutta linjausta. Esimerkiksi Imatra suositteli jo viikonloppuna, että kaikki varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa olevat, jotka vain voivat, jäävät kotiin maanantaista alkaen.

Juttua muokattu 17.3. klo 9.35: Lisätty Li Anderssonin twiittilainaus.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*