Kuva: Juha Tanhua
Kuntaliitto vaatii perusrahoituksen merkittävää vahvistamista muun muassa opetuksen tukitoimien turvaamiseksi.

Kuntaliitto ehdottaa, että maksuton kaksivuotinen esiopetus aloitettaisiin 5-vuotiaana ja koulu aloitettaisiin joustavasti 6–8-vuotiaana, esimerkiksi vuosiluokkiin sitomattomalla esiopetus-perusopetus nivelvaiheella, mikäli oppilas osallistuu kunnan järjestämään esiopetukseen.

Näin voitaisiin Kuntaliiton mukaan turvata entistä paremmin jokaiselle lapselle omien edellytysten mukaisen koulupolun alun.

Ehdotuksen taustalla on oppivelvollisuuden pidentämisen kustannuslaskelmien käsittely Kuntaliiton hallituksen työvaliokunnassa.

Kuntaliitosta muistutettiin jo huhtikuussa, että ennen kuin oppivelvollisuuden pidentämiseen laitetaan rahaa, tulisi huolehtia perusrahoituksen riittävyydestä nykyjärjestelmässä.

Nyt Kuntaliitto muistuttaa jälleen, että on panostettava etenkin oppilaiden ohjaukseen, oppilashuoltoon ja oppimisen pulmien ratkaisuihin.

”Varhaisen tunnistamisen ja puuttumisen välineitä ovat opiskeluhuollon vahvistaminen ja koulupolun alun tukeminen. Tukitoimien tulisi olla kohdennettuja selkeämmin niitä tarvitseville”, liiton tiedotteessa todetaan.

”Riittävä perusrahoitus takaa laadukkaan perusopetuksen järjestämisen paikallisesti parhaalla tavalla. Kuntaliiton hallitus haluaa kiinnittää huomiota 2010-luvulla tehtyihin peruspalvelujen valtionosuusleikkauksiin. Tavoitteena tulee olla perusrahoituksen merkittävä lisääminen”, tiedotteessa sanotaan.

Kuntaliiton hallituksen työvaliokunta painottaa, että toisen asteen koulutuksen kuuluu olla kuntaperusteinen myös jatkossa.

Liitto muistuttaa, että perusasteelta toiselle asteelle siirryttäessä olisi panostettava kriittisen nivelvaiheen ohjaukseen ja opintojensa keskeyttäneiden ohjaukseen. Myös erityisopetusta toisella asteella olisi vahvistettava. Perusopetuksen aikana tulee varmistaa, että toiselle asteelle siirryttäessä kaikilla oppilailla on tarvittava osaaminen. Tähänkin tarvitaan perusrahoituksen vahvistamista, Kuntaliitto muistuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*