Kuva: Ville Miettinen
Kuntaliitto haluaa kiinnittää yleistä huomiota kirjastoihin.

Kuntaliitto jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden kirjastokunta ‑palkinnon. Kilpailun avulla Kuntaliitto yhteistyökumppaneineen haluaa nostaa esiin ja juhlistaa kirjastojen tekemää työtä.

Kuntaliitto järjestää kilpailun yhteistyössä Suomen kirjastoseuran, Jyty ry:n ja Lukukeskuksen kanssa. Sitä kuvataan tunnustukseksi Suomen kunnallisille kirjastoille.  Kilpailu antaa kunnille ja kirjastoille mahdollisuuden kertoa omasta toiminnastaan ja onnistumisistaan.

Monipuolisuus ja uudet tavat kriteereissä

Valintakriteereinä kilpailussa ovat toiminnan monipuolisuus ja uudet toimintatavat. Vuoden kirjastokunnassa kirjasto on kilpailun järjestäjien mukaan paljon käytetty ja kuntalaisten rakastama paikka ja palvelu.
– Kuntien ylläpitämät kirjastot ovat suosituimpia julkisia palvelujamme. Käyttäjäkyselyjen mukaan kirjastoja arvostetaan, niihin ollaan tyytyväisiä ja niihin halutaan panostaa, sanoo Kuntaliiton Opetus ja kulttuuri ‑yksikön erityisasiantuntija Johanna Selkee.

Kilpailun kuvailun mukaan vuoden 2018 kirjastokunnan toiminnassa nousevat esille toiminnan monipuolisuus, kirjaston käyttötavat sekä kuntalaisten toiveiden kuunteleminen. Toiminnan monipuolisuus voi liittyä kirjaston perustehtäviin ja tilojen hyödyntämiseen. Toimintatavat taas uusiin tapoihin tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa sekä kuntalaisten kuulemiseen ja mukaan ottamiseen, kilpailua kuvataan.

–  Hyvä kirjasto ei ole kunnan tai kirjaston koosta kiinni. Maamme on täynnä loistavia, erilaisia ja erikokoisia kirjastoja. Tulevassa sivistyskunnassa kirjaston merkitys kaikkien kuntalaisten osaamiselle ja hyvinvoinnille on suuri, sanoo Kuntaliiton viestintä- ja yhteiskuntajohtaja Esa Nieminen.

Voittaja lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla

Kilpailuun voi ilmoittautua 15.9. saakka täällä.

Ensimmäisessä vaiheessa asiantuntijoista koostuva palkintolautakunta valitsee hakijoista viisi finalistia, jotka paljastetaan Turun Kirjamessuilla 5.10.2018. Kilpailun voittaja julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 27.10.2018 klo 13.00.

 

Kilpailun tuomarina toimii Duudsonien Jarppi Leppälä. Lisäksi Suomen kirjastoseura järjestää verkkoäänestyksen, jossa finalistien keskuudesta valitaan yleisön suosikki.

Yleisöäänestykseen voi osallistua Suomen kirjastoseuran Facebook-sivuilla. Palkinto myönnetään kunnalle ja sen kirjastotoiminnalle. Voittaja palkitaan kunniakirjalla sekä taiteilija Esa Toivasen taideteoksella.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä