Perhevapaauudistuksen vaikutuksia kuntien varhaiskasvatustoimintaan on vielä aikaista arvioida.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen ihmettelee sitä, että perhevapaauudistusta viedään eteenpäin niin, että kunnat eivät ole näkyneet keskustelussa. Hän kehottaa nyt kuntia aktiivisiksi ja osallistumaan uudistuksen valmisteluun.

Hallitus on korostanut, että uudistusta valmistellaan tiiviissä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen ja perheitä edustavien tahojen kanssa. Lahtinen huomauttaa, että kysymys koskee oleellisesti kuntien päivähoitoa. Lahtinen kehottaa kuntia aktiivisuuteen ja toivoo, että valmistelussa kuullaan kuntien käsityksiä.

Hän huomauttaa, että kunnat uudistuksen aikanaan suurelta osin maksavat ja toteuttavat.

Lahtinen katsoo, että perhevapaiden tarkastelu sinänsä on paikallaan.

– Pitää katsoa, miten nykyinen järjestelmä sopii nykyiseen yhteiskuntaan.

Hän myös allekirjoittaa uudistuksen perusteluiksi esitetyt tavoitteet lisätä toisaalta työllisyyttä ja toisaalta sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Vielä ei ennusteiden aika

Oletus on, että uudistuksen myötä työssäkäynti ja sen seurauksena myös varhaiskasvatuksen kysyntä kasvavat.

Mutta Lahtisen mukaan on liian aikaista ennustaa sen tarkemmin. Ensinnäkin uudistuksen sisällöstä ei ole vielä tietoa. Toiseksi pitää tietää nykyistä paremmin, minkälaiset ihmiset tällä hetkellä hoitavat lapsia kotona, kuinka suurella osalla on tiedossa työpaikka, miten perheet järjestelevät asioitaan.

Vielä kuntien siis ei Lahtisen mielestä kannata tämän uudistuksen takia miettiä varhaiskasvatussuunnitelmiaan uusiksi sati miettiä uusia investointeja.

Maksu-uudistus katsottava ensin

Sen sijaan ajankohtaista on muihin muutoksiin varautuminen. Vielä ei tiedetä, paljonko varhaiskasvatusmaksujen aleneminen tuo lisää lapsia kuntien varhaiskasvatuksen pariin ja miten maksujen aleneminen vaikuttaa kuntien talouteen, Lahtinen muistuttaa.

– Alalla tapahtuu niin paljon, että kaikkiin tuleviin muutoksiin on vaikea varautua. Ensi vuonna on varmasti aika katsoa, mitä perhevapaauudistus aikanaan aiheuttaa.

Verotulojen kasvu ei kata

Jos perhevapaauudistus – samoin kuin sitä ennen toteutuva varhaiskasvatusmaksujen aleneminen – lisäävät työllisyyttä, myös kuntien verotulot kasvavat.

– Mutta se kasvu ei kyllä kata varhaiskasvatuksen kasvavia kustannuksia, Lahtinen painottaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä