Kuntaliitto on palkinnut poliittisten ja taloudellisten tekijöiden vaikutusta kunnan päätöksentekoon tarkastelevan tutkielman vuoden kuntagraduna.

Tutkielman Kamppailu kaupungin sähköstä. Pääomaleirit ja kunnallispolitiikka Turun sähköjärjestelmän kehityksessä 1919–1929 on tehnyt filosofian maisteri Johannes Yrttiaho.

Arviointiperustelujen mukaan Yrttiahon gradu edistää suomalaisen kunnallispolitiikan toimintamekanismien tuntemusta.Parhaa kuntaga

Kuntaliitto palkitsee vuosittain parhaan kunta-alan pro gradu -tutkielman edellisvuonna hyväksytyistä graduista. Samalla myönnetään kaksi kunniamainintaa. Ne saivat tänä vuonna kauppatieteenkandidaatti Pirjo Pyörälä ja yhteiskuntatieteen kandidaatti Jarmo Polvi.

Vuonna 2013 hyväksyttyjen gradujen joukosta parhaimmaksi kuntagraduksi arvioitu Johannes Yrttiahon tutkielma käsittelee vallankäyttöä ja poliittisten ja taloudellisten tekijöiden vaikutusta sähköjärjestelmän kehittymiseen paikallistasolla. Tutkimus on tapaustutkimus, jonka kohteena on Turun sähköhuolto sen murroskaudella vuosina 1919–1929.

– Aineistojen käytön ja teorian vuoropuhelu on tutkimuksessa erinomaista. Se on hyvin kirjoitettu ja kiinnostavaa luettavaa. Se tuo myös lisäarvoa suomalaisen kunnallispolitiikan toimintamekanismien tuntemukseen, sanoo valintaraadin vetäjä, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

– Työssä sovelletusta lähestymistavasta voisi olla hyötyä analysoitaessa esimerkiksi kauko- tai maalämpöpäätöksiä, sähköyhtiöiden yksityistämistä tai muita infrastruktuuripäätöksiä kunnissa, toteaa Kuntaliiton kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen.

Pirjo Pyörälä sai kunniamaininnan tutkielmasta Kilpailuneutraliteetti kunnallisissa liikelaitoksissa. Tutkielma selvittää, parantavatko kuntalain ja kilpailulain muutokset kilpailuneutraliteettia ja vastaavatko muutokset kansainvälisesti tehtyjä ohjeistuksia tai tutkimuksia.

Toinen kunniamaininta myönnettiin yhteiskuntatieteiden kandidaatti Jarmo Polvelle tutkielmasta Johtavien sosiaalityöntekijöiden työn tuki: ”Hyvä ilmapiiri ja yhteiset ajatukset”. Tutkimus tuottaa tietoa kunnan sosiaalitoimen keskeisen työntekijäryhmän, lähiesimiehinä toimivien johtavien sosiaalityöntekijöiden työn tuesta.

 

Palkinnot vuosittain

 

Kuntaliitto palkitsee vuosittain 2000 euron suuruisella apurahalla parhaan kunta-alaa käsitelleen pro gradu -tasoisen opinnäytetyön sekä jakaa kaksi kunniamainintaa.

Valinta tehdään yliopistojen ja korkeakoulujen tekemien ehdotusten pohjalta. Tänä vuonna Kuntaliitto sai 21 ehdotusta kaikkiaan 9 yliopistosta ja korkeakoulusta.

Tutkielmien arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota työn toteutuksen onnistumiseen ja hyödyllisyyteen kuntasektorin kannalta. Arviointiin osallistuvat Kuntaliiton asiasntu tijat.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä