Yhä useampia lapsia halutaan mukaan päivähoitoon erilaisista syistä. (Kuva: Sonja Eloranta)

Päivähoidon maksuttomuus ja kustannustaso ovat nousseet kesän aikana eri puolilla keskusteluun.

Kuntaliitossa on varauduttu päivähoidon maksuttomuudesta nousseeseen keskusteluun, ja työn alla on laskelmia kustannusvaikutuksista ja erilaisista vaihtoehdoista, sanoo liiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Selvitystyötä on alettu tehdä jo kevätpuolella, mutta se on vielä työn alla.

Aiemmin elokuussa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitti, että kaikille lapsille pitäisi tarjota maksuton osa-aikainen päivähoito. Nyt Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Ilkka Oksala esittää päivähoitomaksujen tuntuvaa pienentämistä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)OAJ:n Luukkaisen mukaan järjestön esitys voitaisiin rahoittaa nostamalla maksullisen osuuden hintaa ja pienentämällä perhepäivähoidon sisaralennuksia.

Oksala tarjoaa oman ehdotuksensa rahoitukseksi asumistuen leikkaamista ja vielä niin, että omavastuuta tehostamalla estetään kustannusten siirtyminen toimeentulotukeen.

Päivärinta ei ota kantaa Oksalan ehdotukseen, mutta Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo piti Ylen haastattelussa asumistuen leikkaamista epäoikeudenmukaisena rahoituskeinona.

OAJ:n esitys osa-aikaisen päivähoidon maksuttomuuden rahoituksesta ei Päivärinnan mukaan riitä.

– Ensinnäkin kuntien tulot vähenisivät ja toiseksi päivähoidonpiiriin tulisi paljon lisää lapsia, mikä edellyttäisi uusia virkoja ja siis lisää kustannuksia.

– Ei sitä ihan noin helposti pysty rahoittamaan.

 

Kuntaliitossa mietitään malleja

 

Taustalla on ajatus saada nykyistä enemmän lapsia varhaiskasvatuksen piiriin. Siten arvellaan helpotettavan pienten lasten vanhempien päätymistä työmarkkinoille.

Mutta Päivärinta korostaa, että asialla on myös suuri kasvatuksellinen merkitys. Hän pitää osa-aikaista maksuttomuutta selkeänä keinona tähän pyrkimisessä.

Kuntaliitossa on paitsi laskettu kustannuksia, myös mietitty erilaisia etenemismalleja.

– Ei tämä keskustelu yllätyksenä ole tullut.

– Uudistus voidaan esimerkiksi aloittaa ikäryhmittäin, esimerkiksi koskemaan aluksi viisivuotiaita. Mutta me käymme nyt läpi erilaisia vaihtoehtoja.

 

Soutamista, huopaamista ja kiistoja

 

Varhaiskasvatus on muutenkin ollut tuulinen ala. Hallitus aikoi helpottaa kuntien taloutta laittamalla nämä nostamaan päivähoitomaksuja. Varsinkaan monet suuret kunnat eivät tästä innostuneet. Nihkeyttä perusteltiin osin juuri työnteon kannattavuudella, mitä nyt käytetään argumenttina maksujen leikkaamisessa.

Myös varhaiskasvatuslainsäädännön eteneminen on ollut välillä takkuista.

Kokoomus on kääntänyt päänsä päivähoitomaksujen määrittelyssä. Kokoomus on nyt valmis leikkaamaan  päivähoitomaksuja vaikka aiemmin ajoi voimakkaasti maksujen korottamista.

 

Edit: klo 16.09 lisätty tieto kokoomuksen ajatuksesta laskea päivähoitomaksuja.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*