Lain uudistaminen ei tuo lisää rahaa kuntien kulttuuripalveluille. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntien kulttuuritoimintalakia aiotaan päivittää vastaamaan maakuntauudistuksen vaikutuksia toimintaympäristössä. Kulttuuriministeri Sampo Terho, s,, on nimittänyt uudistustyöhön työryhmän.

Lakiuudistuksen lähtökohtana on kulttuuripalveluiden yhdenvertainen saatavuus. Keskeisenä tavoitteena on edistää kuntien kulttuuritoiminnan toimintaedellytyksiä, sivistyksellisten perusoikeuksien toteutumisesta ja demokratiakehitystä sekä kuntien elinvoimaisuutta muuttuvassa toimintaympäristössä.

Uudistuksella haettaneen konkretiaa siihen mitä laissa on jo nyt tiiviiisti listattu kuntien toiminnasta, arvioi työryhmään kuuluva erityisasiantuntija Johanna Selkee Kuntaliitosta. Uusia tehtäviä kunnille ei ole tulossa, eikä myöskään lisää rahaa kulttuuripalvelujen tuottamiseen.

Sote- ja maakuntauudistuksessa kulttuuripalvelujen järjestäminen on jäämässä kunnan tehtäväksi ja niillä on tarkoitus olla rooli hyvinvointia ja terveyttä edistävässä työssä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Lainuudistuksen tavoitteet istuvat aika hyvin tulevaan sivistyskuntaan; ihmisten yhteisöön, jossa vaikutusmahdollisuudet ja demokratian ja kansalaistaitojen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen on läpäisevä tavoite, jota toteutetaan eri tavoin, Selkee sanoo.

Kuntaliitto on suhtautunut positiivisesti lain päivittämiseen.

– Laki on hyvä päivittää ja nimenomaan tunnustaa kulttuuri ja taidetoiminnan mahdollisuudet ja merkitys yksilöille ja yhteisöille, nostaa yhteiskunnallista merkitystä ja kulttuuritoiminnan mahdollisuuksia paremmin esille, Johanna Selkee sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*