Kuva: Hämeenkyrön kunta
Kylien järjestön mukaan koulujen käyttöasteen nostaminen pienentää hiilijalanjälkeä ja lisää turvallisuutta. Kuvassa Hämeenkyrön Mahnalan koulu.

Suomen Kylät ‑yhdistys kaipaa koluille korkeampaa käyttöastetta. Kannanotossaan järjestö katsoo, että korkea käyttöaste on kaikkien etu. Samalla kun tarjotaan mahdollisuuksia vapaa-ajan käyttöön, matkat harrastuksiin lyhenevät ja rakennuksen käyttöaste kohoaa. Kannanoton mukaan koulujen korkea käyttöaste pienentää hiilijalanjälkeä ja parantaa kyläturvallisuutta.

– Käytännöt ovat vielä monenkirjavia ja yhteiset pelisäännöt tilojen yhteiskäytöstä puuttuvat, vaikka monissa kunnissa koulurakennus palvelee jo alueen monitoimikeskuksena.

Järjestön mukaan lähikoulu on yleensä keskeisellä paikalla ihmisten arjessa, ja siksi sitä tulisi voida käyttää muuhunkin kuin opetustoimintaan.

– Jotta koulurakennuksen käyttöastetta saataisiin nostettua, olisikin paikallaan mieltää rakennus koulun sijaan monitoimitilaksi. Maaseudulla koulu on usein kylän ainoa käytettävissä oleva toimitila harrastuksiin ja kokoontumisiin, mutta myös kaupungeissa lähikoululla on tärkeä merkitys harrastuspaikkana. Päivisin kouluna toimiva rakennus voi toimia iltaisin kokoontumistilana, jossa hoidetaan myös asuinalueen turvallisuuteen liittyviä tehtäviä.

Kuntaliitokset vaikuttavat

Koulurakennusten käyttöön vaikuttavat myös kuntaliitokset.

– Jos pienemmässä kunnassa koulu on nähty tärkeänä kokoontumistilana, osana suurempaa kuntaa käyttötarkoitus onkin nähty toisin. Lisäksi eri kylien ja kunnan välillä on saattanut olla erilaisia käytänteitä, tai niitä ei ole ollut ollenkaan. Kun erilaiset käytännöt yhdistetään, olisi tärkeä muodostaa kaikkia lähikouluja koskevat yhtenäiset säännöt Suomen kylät ‑yhdistys katsoo.

Maksuttomien toimitilojen tarjoaminen on kunnille mahdollisuus tukea paikallista kylätoimintaa, järjestö muistuttaa.

– Samalla maksuton kokoontumistila on tärkeä myös kyläturvallisuuden kannalta, sillä kylillä tulee olla paikka, jonne voi tarvittaessa kokoontua suurellakin joukolla esimerkiksi käsittelemään kylää koskevia vaaratiedotteita ja toimimaan annettujen ohjeistusten mukaisesti.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*