Tuolit nostettu pulpeteille luokassa
Lakon piiriin eivät kuulu valtion koulut ja yksityiset opinahjot, kuten Steiner-koulut ja Tampereen ruotsalainen koulu. Kuopiossa lisäksi Alavan sairaalakoulu ja Paloahon erityiskoulu toimivat normaalisti.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon kaksipäiväinen lakko vaikuttaa monin tavoin Kuopion ja Tampereen kaupunkien palveluihin huomenna tiistaina ja keskiviikkona. 

Lakon vaikutukset kohdistuvat erityisesti perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen sekä osaan terveydenhuollon ja sosiaalialan palveluista. 

Molemmissa kaupungeissa perusopetus keskeytetään, koska koulutyötä ei voida toteuttaa turvallisesti ilman riittävää opetushenkilökuntaa.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelän mukaan lakko vaikuttaa Tampereella noin 18 500 peruskoululaisen arkeen.

Mainos-Erityisoppilaille ja niille 1. ja 2. luokan oppilaille, joilla on kerhopaikka, järjestetään kerhotoimintaa kello 8-16, koska Jyty ja JHL olivat Tampereella lakossa jo kaksi viikkoa sitten, Järvelä sanoo.

Kuopiossa lakko koskee myös lukio-opetusta. Tampereen kaupungin lukioissa opiskelijat puolestaan opiskelevat kotona itsenäisesti rehtorien antamien ohjeiden perusteella. Lakon piiriin kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti.

Kuopiossa lakkopäivinä ei tarjota kouluruokaa. Myöskään kuljetuksia ja iltapäivätoimintaa järjestetä. Tampereella taas koulukuljetukset toimivat normaalisti, ja oppilaat voivat halutessaan ruokailla koulussa myös lakkopäivinä.

-Meillä paikallinen yritys tekee ja laskuttaa ruuan joka tapauksessa, koska emme saaneet peruttua sitä näin lyhyellä varoitusajalla. En kuitenkaan odota isoa yleisöryntäystä koulujen ruokaloihin.

Koulujen lisäksi lakko sulkee päiväkoteja. Lisäksi avoinna olevien päiväkotien aukioloaikaa joudutaan rajaamaan eikä esiopetusta pystytä kaikkialla järjestämään. Lakko voi vaikuttaa myös perhepäivähoidon toteutumiseen. 

Sekä Kuopion että Tampereen kaupunki pyytääkin huoltajia järjestämään lastensa päivähoidon huomenna tiistaina ja keskiviikkona itse. 

Jos kunta-alalle ei synny sopua ensi viikon maanantaihin mennessä, lakkovuorossa ovat 19.-25. huhtikuuta Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*