Suomessa on maailman tihein metallibändien esiintyvyys, 53 bändiä per 100 000 asukasta. Lemillä esiintyvyys on 422 bändiä per 100 000 asukasta.

Eteläkarjalainen Lemin kunta saa tänään maailman metallipääkaupungin tittelin. Arvonimi perustuu metallimusiikkia soittavien bändien esiintyvyyteen kunnan asukaslukuun suhteutettuna.

Lemillä on asukkaita runsaat 3 000. Capital Of Metal -kampanjassa kuntaan paikallistettiin 13 bändiä. Toiseksi kisassa tulleessa Joensuussa bändejä oli 177. Kun bändien määrät suhteutettiin 10 000 asukkaan lukemaan, Lemillä suhdeluvuksi tuli reilut 42 bändiä per 100 00 asukasta ja Joensuussa 23 bändiä per 100 00 asukasta. Kolmanneksi tulleen Vesannon suhdeluku oli noin 14 bändiä per 100 00 asukasta.

Kuukauden kestäneessä ja eilen päättyneessä kampanjassa ilmoitettiin kartalle noin 1 300 bändiä.

Kampanjan verkkosivuilla Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor esittelee kunnan metallitaustaa englanniksi ja viittaa muun muassa ehdotukseen muuttaa kunnan nimi Lemmyksi edesmenneen metallilegenda Lemmy Kilmisterin mukaan.

Ihan vielä kunnan nimi ei ole kuitenkaan muuttumassa, Stoor sanoo Kuntalehdelle.

– Video oli vähän kieli poskessa tehty. Artikkeli jota videossa esittelen, on paikallisesta vappujulkaisusta. Siinä otettiin esiin nimen vaihto.

Lemi on pieni metallia diggaava kunta, kunnanjohtaja Jussi Stoor kertoo englanninkielisessä tervehdyksessään.

Kunta ja suosikkiyhtye yhteistyössä

Metallipääkaupungin titteli on kuitenkin ihan vakavasti iso juttu kunnalle, Stoor vakuuttaa.

– Kun itse kuulin kilpailusta, ajattelin että kyseessä on joku hauska nettikisa, mutta pikku hiljaa valkeni miten iso asia oikeasti tämä on ja miten paljon julkisuutta kunta saa.

Musiikilla on Lemin kunnassa pitkä historia ja yhteisöllisyyttä kasvattava voima.

Lemiltä on kotoisin yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia metalliyhtyeitä, Stam1na. Kunta ja yhtye ovat jo pitkään tehneet tiivistä yhteistyötä. Kun Stam1nan jäsenet eivät bändikiireiden takia päässeet viime vuonna Emma-gaalaan noutamaan palkintoaan, kunnanjohtaja Stoor tuurasi bändiläisiä.

– Yhteistyö on ollut tosi hyvää. Pojat ovat aina pitäneet kuntaa esillä, missä liikkuvatkin. Yhteistyötä on syvennetty koko ajan, ja siitä koetetaan saada hyötyä molemmille, Stoor kertoo.

Rahaa yhteistyössä ei liiku erityisen paljon, mutta bändi esimerkiksi harjoittelee edelleen treenikämpässä, jonka kunta on bändille hankkinut.

Yhteistyö näkyy myös kunnan ”vähän hevimmässä” logossa, jossa Lem1-nimessä on jäljitelty Stam1nan kirjoitusasua, ja tuotteissa: kunnan infopisteestä voi ostaa Stam1na-mukeja, jotka Stoorin mukaan ovat olleet erittäin suosittuja.

Suomen metallikuntien top 10:

Metallibändien esiintyvyys per 10 000 asukasta. Lähde: Capital Of Metal

Stam1na ei yllättynyt

Capital Of Metal -kampanja järjestettiin ulkoministeriön maakuvayksikön, Tuska-festivaalin, Sony Music Finlandin sekä kymmenen suomalaisen kaupungin yhteistyössä.

Kampanjan taustalla on Suomen asema maana, jossa on eniten metalliyhtyeitä asukaslukuun nähden. Suomen ”metallitiheydeksi” on todettu 53,2 yhtyettä jokaista 100 000 asukasta kohden.

Metallipääkaupungin tunnustus jaetaan kesäkuun lopussa metallifestivaali Tuskassa Helsingissä.

Stam1naa Lemin voitto kilpailussa ei yllättänyt

– Lem1n metalli on kirkkainta laatua. Mutta tämähän me jo tiedettiinkin, yhtyeen keulahahmo Antti ”Hyrde” Hyyrynen sanoo.

Katso Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoorin videotervehdys:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*