Leppävirta kutsuu kaikki uudet kuntavaaliehdokkaat tilaisuuteen, jossa heille kerrotaan perustiedot kunnan toiminnasta.

– Tarjoamme uusille ehdokkaille läpileikkauksen kunnan toiminnasta, jotta he tietävät, millaiseen maailmaan ovat astumassa, kunnanjohtaja Matti Raatikainen sanoo.

Toinen peruste koulutukselle on rytminmuutos valtuustokauden vaihtumisessa. Tulevat valtuutetut astuvat tehtäviinsä kesken hiljaista kesäkautta, mutta heti kun käytännön toiminta käynnistyy elokuussa, ollaankin jo kunnallisen vuodenkierron vaikeimmassa paikassa eli talousarvion laadintaprosessissa.

– Uusien luottamushenkilöiden pitäisi samaan aikaan perehtyä kunnan toimintaan ja olla jo mukana talousarvion laadinnassa. Se on aika haastavaa, jos aiempaa kokemusta ei ole. Ajattelimme, että tällainen koulutus voisi helpottaa tehtäviin kiinni pääsemistä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Tämä on ensimmäinen steppi, varsinainen valtuutettujen koulutus käynnistyy sitten syksyllä, Raatikainen kertoo.

Onko tarkoituksena suitsia uusien ehdokkaiden suut jo vaalikamppailun aikana?

– Ei toki, kukin voi antaa sellaisia vaalilupauksia kuin parhaaksi näkee. Tässä annetaan yleiskuva kunnan toiminnasta, kunnanjohtaja Raatikainen sanoo.

Yli puolet uusia ehdokkaita

Idean takana on Leppävirran sivistysjohtaja Ann-Mari Karvinen.

Karvinen laskee, että yli puolet huhtikuun kuntavaalien ehdokkaista on Leppävirralla ensikertalaisia.

– Tarvetta perehdyttämiseen siis on. Kutsu lähtee kaikille uusille ehdokkaille, ja toivottavasti mahdollisimman moni tai vaikkapa kaikki tulisivat paikalle.

Karvisen mukaan esimerkiksi kulttuuri- ja vapaa-aikasektorilla on tullut juuri voimaan isoja lakimuutoksia, joista ehdokkaiden on hyvä olla tietoisia.

Kunnanjohtajan lisäksi kaikkien hallintokuntien edustajat ovat paikalla 14. maaliskuuta järjestettävässä tilaisuudessa.

– Kukin tarjoaa tiiviin infopaketin ja kertoo, mistä voi hankkia lisää tietoa, Karvinen suunnittelee.

– Hieno juttu, sanoo Leppävirran ideasta Kuntaliiton kuntademokratian erityisasiantuntija Päivi Kurikka.

Kurikka ei ole kuullut aikaisemmista vastaavista tapauksista.

– On ihan hyvä, että jo ehdokkaitakin koulutetaan. Tulevaisuuden kunta on vielä kovasti hakusessa luottamushenkilöiden keskuudessa, hän sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*