Arkistokuva: Seppo Haavisto

Vuoden 2018 Liikkuva koulu -pääpalkinto on myönnetty Jyväskylän kaupungille.

Palkinto myönnettiin Jyväskylän kaupungin esimerkillisestä työstä koulujen liikunnallisen toimintakulttuuriin rakentamisessa.

Liikkuva koulu -toiminta aktivoi lasten ja nuorten koulupäiviä, joissa istutaan vähemmän ja liikutaan enemmän. Jyväskylässä oppilaiden aktivoiminen liikkumaan koulupäivän aikana eri tavoin on osa kaikkien koulujen koulupäiviä, myös kerhoissa sekä aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkärissä. Oppilaiden ja heidän huoltajien vastaanotto on ollut positiivista.

Koulun liikunnallista toimintakulttuuria kehitetään Jyväskylässä koulujen ja varhaiskasvatuksen lisäksi yhteistyössä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelujen kanssa.

Jyväskylän kaupungin koordinaattorin Jon Salmisen mukaan myös vähän liikkuvien lasten hyvinvoinnin edistämiseen etsitään koko ajan lisää toimintoja.

– Tarjolla on jo kouluPT-toimintaa (personal trainer) ja monipuolisesti liikuntaryhmiä painonhallintaan aina ohjatutusta liikunnasta tanssitunteihin. Liikkumiseensa tukea tarvitseville lapsille tarjolla  on erityisliikuntavälineitä  ja ohjausta. Kouluterveydenhoitajat jakavat liikuntaseteleitä oppilaiden omaehtoisen liikunnan lisäämiseksi, Salminen sanoo Jyväskylän kaupungin tiedotteessa.

Liikuntaan rohkaisemiselle on tarvetta, sillä tänään julkaistun Jyväskylän yliopiston LIITU-tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret liikkuvat huolestuttavan vähän. Vain 10 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi, ja ylipäätään vain kolmasosa suomalaislapsista ja -nuorista liikkuu suositusten mukaan, eli vähintään tunnin reippaasti tai rasittavasti joka päivä.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*