Liikunta on hyvin mukana strategioissa, mutta käytännön tasolla liikuntapolitiikassa on eroja.

Liikuntapiirit ovat huolestuneita liikunnan asemasta.

STM:n ja OKM:n terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan ohjausryhmä vaatii kannanotossaan liikuntapalvelujen vahvistamista sote- ja maakuntauudistuksessa.

Aiemminmuunmuassa THL on vaatinut liikuntaa mukaan kuntavaalkeskusteluun.

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan ohjausryhmä muistuttaa, että päävastuu liikunnan edistämisestä säilyy kunnilla, mutta se on tärkeää integroida sote- ja maakuntauudistukseen.

Kannanotossaan ryhmä katsoo, että uudistus tuo sekä uusia mahdollisuuksia että haasteita liikunnalle.

Liikunnasta kantavat huolta sosiaali- ja terveysministeriö terveyden edistämisestä vastaavana sekä opetus- ja kulttuuriministeriö liikunnan edistämisestä vastaavana ministeriönä

Päättäjiä sitoutetaan

STM ja OKM julkaisivat vuonna 2013 yhteiset valtakunnalliset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020. Tavoitteena on yhteiskunnallisten toimijoiden aiempaa vahvempi sitouttaminen fyysisen aktiivisuuden edistämiseen.

Tämä voi tapahtua siten, että arjen toimintaympäristöt suosivat fyysistä aktiivisuutta konkreettisin tavoin. Tavoitteena on, että suomalaiset liikkuvat enemmän ja istuvat vähemmän.

Kunnissa merkittäviä eroja

Periaatteellisella tasolla liikunnan asema on kunnissa vahva. Liikunnan edistäminen on yhä useamman kunnan kuntastrategiassa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kunnan strategista suunnittelua toteutuu eri tavoin kunnissa. Erityisesti suuret ja pienet kunnan eroavat toisistaan liikunnan edistämisessä.

Kunnan hyvinvointipolitiikkaa määrittävissä laajoissa hyvinvointikertomuksissa kuntalaisten liikunta-aktiivisuutta kuvattiin noin puolessa kunnista.

Noin puolessa kunnista on liikuntasuunnitelma tai liikunnan kehittämissuunnitelma.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*