Kuva: Ville Miettinen
Jytyn mukaan varhaiskasvatuksen ongelmat eivät johdu osaamisen, vaan työvoiman puutteesta.

Uusi varhaiskasvatuslaki uhkaa tuhansien lastenhoitajien työpaikkoja, pelkää Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty.

Hallituksen esitys uudeksi varhaiskasvatuslaiksi supistaisi lastenhoitajien määrän varhaiskasvatuksessa 60 prosentista 30 prosenttiin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on laskenut, että hoitajien töitä katoaisi vuoteen 2030 mennessä lähes 8000 henkilötyövuoden edestä.

Hallituksen esitys nostaisi päiväkotien henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia ja jakaisi yliopistokoulutuksen saaneet lastentarhanopettajat ammattikorkeakouluista valmistuneet varhaiskasvatuksen sosionomit omiin ammattiryhmiinsä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Jatkossa sosionomeilla ei olisi enää kelpoisuutta opettajan tehtäviin. Myös päiväkodin johtajaksi pääsisi vain yliopistokoulutuksella.

Jytyn mukaan varhaiskasvatuksen ongelmat eivät johdu henkilökunnan koulutuksesta, vaan siitä ettei työntekijöitä ole tarpeeksi.

Liiton jäsentutkimuksen mukaan joka toinen varhaiskasvatuksen alalla toimivista jäsenistä kokee työnsä henkisesti liian raskaaksi, koska henkilöstöä on liian vähän. Suurin osa Jytyn varhaiskasvatuksessa työskentelevistä jäsenistä on lastenhoitajia ja perhepäivähoitajia.

KT Kuntatyönantajat on arvioinut, että hallituksen uudistus lisäisi kuntien palkkakustannuksia vuosittain noin 50 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*