Uudesta linjauskesta huolimatta hallitus toivoo, että 1.3-luokkalaisista mahdollisimman moni jatkaisi etäopetuksessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus on muuttanut linjaustaan pienempien perusopetuksessa olevien opetuskäytännöstä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Tuoreen linjauksen mukaan kaikki 1.-3.-luokkalaiset voivat osallistua lähiopetukseen kouluissa.

Lähiopetus rajattiin aluksi niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan linjausta päädyttiin tarkentamaan, koska kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja perusopetuksen järjestäjissä.

– Jos kieltäisimme kaikilta oppilailta kouluunmenon, emme pystyisi turvaamaan mm sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työssäkäyntiä. Yritimme siksi rajata lähiopetusoikeuden vain näiden alojen työntekijöiden lapsille. Se osoittautui kuitenkin liian epämääräiseksi määritelmäksi, opetusministeri Li Andersson, vas., twiittasi.

– Teemme parhaamme vaikeassa ja sekavassa tilanteessa. Emme edelleenkään halua, että 1-3 luokkalaiset menevät kouluun, vaan kannustamme mahdollisimman laajaan etäopetukseen ja poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Selvitämme mahdollisuuksia tukea vanhempia taloudellisesti, Andersson twiittasi.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen toivoi selvennystä linjaukseen esiopetuksen järjestämiseen.

Uusi linjaus herätti tuoreeltaan hämmennystä kuntakentällä. Kouluissa on juuri ehditty ohjeistaa ja luoda käytännöt edellisen linjauksen mukaan mm. ruokailun ja kyytien suhteen. Erityisesti syrjäisemmillä seuduilla kuljetus on merkittävä seikka pienten koululaisten koulumatkalla.

-Nyt on perjantai-iltapäivä, ja Suomen 1-3 luokkien oppilaista iso joukko on kuljetusoppilaita, ihmetteli Askolan kunnanjohtaja Jouni Martikainen Twitterissä.

Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka ja Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti, kok., ihmettelivät nopeasti muuttunutta linjausta Twitterissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*