Maahanmuuttokoulutuksesta hyviä tuloksia - tärkeää tietoa suomalaisesta työelämästä

Maahanmuuttajakoulutuksesta on saatu hyviä tuloksia E2 Tutkimuksen tekemässä selvityksessä. Selvityksen mukaan kansanopistojen järjestämään maahanmuuttajien koulutukseen osallistuneista opiskelijoista moni kokee kielitaitonsa merkittävästi paremmaksi verrattuna koulutusta edeltävään aikaan. Yli puolet selvityksen pohjana olleeseen kyselyyn vastanneista arvioi puhuvansa suomen tai ruotsin kieltä vähintään tasolla, joka turvaa arjen sujuvaa asiointia. Noin 90 prosenttia opiskelijoista kokee saaneensa tärkeää tietoa Suomesta ja suomalaisesta työelämästä. Kaksi kolmesta kokee saaneensa tietoa työmahdollisuuksista.
Selvityksessä tarkastellaan kansanopistojen maahanmuuttajakoulutuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Selvitys perustuu maahanmuuttajakoulutuksen opiskelijoiden kyselyaineistoon. Lisäksi on haastateltu opiskelijoita ja asiantuntijoita.
Kielitaidon parantumisen lisäksi valtaosa, jopa 93 prosenttia, kyselyyn vastanneista opiskelijoista kokee saaneensa kansanopiston koulutuksessa tärkeää tietoa Suomesta. Enemmistö kokee saaneensa tietoa myös Suomessa asuvan oikeuksista ja velvollisuuksista, yhteiskunnan arvoista, tavoista ja perinteistä sekä koulutuksesta ja työelämästä.
Enemmistö opiskelijoista arvioi saaneensa koulutuksesta apua myös tulevien opintojensa suunnitteluun ja tietoa työmahdollisuuksista sekä löytäneensä opintojen kautta uutta tekemistä vapaa-ajalle.
Selvityksen perusteella kansanopistot vaikuttavat olevan tärkeitä verkostoitumisen ja sosiaalisen toiminnan näkökulmasta. Lähes jokainen kansanopistossa opiskeleva maahanmuuttaja sanoo saaneensa koulutuksesta uusia ystäviä ja tuttavia sekä tutustuneensa kurssikavereiden ohella muihin ihmisiin opistolla.
Valtaosa, 92 prosenttia, opiskelijoista kokee, että kansanopistojen opettajat ja muu henkilökunta välittävät opiskelijoista. Suurin osa on saanut opiston henkilökunnalta apua ja tukea opinnoissaan. Haastatellut opiskelijat arvostavat opettajiaan ja sitä, että heidät kohdataan avoimesti:
”Opettajat tietävät kuka mä oon, ja mun harrastuksia, mä en ole vain nimi tai numero” (maahanmuuttajakoulutuksen opiskelija, ote selvityksestä).
Tätä pidetään merkittävänä erona esimerkiksi isompiin oppilaitoksiin, joissa opettajilla ei opiskelijoiden arvion mukaan ole mahdollisuutta tutustua yksittäisiin opiskelijoihin. Myös koulun yhteisöllistä ilmapiiriä pidetään arvossa, kuten yksi opiskelijoista toteaa:
”Tärkeä juttu minulle on puhuminen, se on tärkeämpi kuin kaiken, ja myös minä löysin montaa ystäviä koulussa, ja opin millainen minun täytyy puhua ihmisen kanssa, ja millainen ihmisiä ovat suomalaiset.” (maahanmuuttajakoulutuksen opiskelija, ote selvityksestä)
Erityistä tukea
Kansanopistojen vahvuuksia maahanmuuttajakoulutuksen tarjoajina ovat ammattitaitoiset opettajat, joustavuus, opiskelijayhteisön opiskelijoille tarjoama tuki ja taito ohjata erityistä tukea tarvitsevia maahanmuuttajia.
Haastatellut asiantuntijat arvioivat, että maahanmuuttajakoulutuksessa tarvitaan erityyppisiä koulutuksen järjestäjiä. Yksilöiden tuen tarve vaihtelee eikä yksi koulutusmalli sovi kaikille. Kun tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja, on jokaiselle maahanmuuttajalle mahdollista löytää opintopolku, joka tehokkaimmin tukee työelämässä tarvittujen taitojen muodostumista ja integroitumista yhteiskuntaan.
Kansanopistojen maahanmuuttajakoulutuksen opiskelijoille suunnattuun kyselyyn vastasi 1293 opiskelijaa yli 40 oppilaitoksesta eri puolilta Suomea. Lisäksi haastateltiin kuutta maahanmuuttajakoulutuksen opiskelijaa ja yhdeksää maahanmuuttajakoulutusta tuntevaa asiantuntijaa eri toimialoilta. Aineistot kerättiin tammi-maaliskuussa 2025.
Edit: Kuva vaihdettu 16.4.2025 klo 14. kansalaisopistosta kansanopistoon.