Malmin lentoaseman terminaali sisältä. (Kuva: Ville Miettinen)

Malmin lentokenttä, jonka alueelle Helsinki suunnittelee asuinaluetta 25 000 ihmiselle, on ehdolla Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon.

Johtava eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti julkistivat kohteet torstaina.

Kyseessä on vuoden 2016 Seitsemän uhanalaisinta -ohjelman (The 7 Most Endangered) finaalikierrokselle valitut 14 kulttuuriperintökohdetta.

Kansainvälisen raadin valitsemat finalistit Malmin lisäksi ovat Ererouykin arkeologinen kohde ja Ani Pemzan kylä Armeniassa, Brysselin Oikeuspalatsi Belgiassa, Patarein merilinnoitus Tallinnassa Virossa, Colbertin kääntösilta Dieppessä Ranskassa, Divitzin linna Saksassa, Kampos Khioksella Kreikassa, Venetsian Laguuni Italiassa, Rijswijkin linna Hollannissa, Y-rakennus Oslossa Norjassa, Valfloresin palatsi ja tilukset Lissabonin lähellä Portugalissa, Pyhän Antonius Padovalaisen luostari Extremadurassa Espanjassa, Hasankeyfin muinaiskaupunki ympäristöineen Turkissa sekä Mavisbank House Edinburghin lähellä Iso-Britanniassa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Jotkut kohteista ovat vaarassa laiminlyönnin, lisärakentamispaineen tai puutteellisen suunnittelun ja kehittämisen vuoksi, toiset resurssipulan tai asiantuntemuksen puutteen vuoksi.

Lopullinen seitsemän kohteen lista paljastetaan Venetsiassa 16. maaliskuuta.

Lentokenttäalueen kaavarunko hyväksytty

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi keskiviikkona Malmin lentoaseman alueen kaavarungon, joka tulee toimimaan suunnitteluohjeena alueen asemakaavoille ja asemakaavan muutoksille.

Kaavarungossa esitetään alueen jatkosuunnittelun keskeisimmät tavoitteet, alueen korttelirakenne ja rakentamismahdollisuudet, lähikeskustan sijoittuminen, liikenneverkko, palveluiden ja virkistysmahdollisuuksien sijoittuminen sekä alueen viherrakenne.

Alue suunnitellaan noin 25 000 asukkaalle, ja suunnitelmissa varaudutaan 2 000 työpaikan sijoittumiseen alueelle.

Seuraavaksi Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää kaavarungosta lausuntoja liikenteen, asumisen, opetuksen, kulttuurin ja rakentamisen asiantuntijoilta. Lausunnot on tarkoitus käsitellä kaupunkisuunnittelulautakunnassa ensi syksynä, ja myös asemakaavoitus on tarkoitus aloittaa vuonna 2016.

Malmin lentokenttä vihittiin käyttöön 1938. Nykyään se on lentosuoritteilla mitattuna Suomen toiseksi vilkkain lentoasema.

Malmin lentokentän puolustajat haluavat säilyttää lentotoiminnan alueella. He ovat vedonneet mm. liikelentotoiminnan jatkamisen tärkeyteen, muutossuunnitelmien puutteelliseen valmisteluun, lentotoiminnan ja -koulutuksen säilyttämisen tärkeyteen ja alueen kulttuurihistoriaan.

Suomen Kotiseutuliiton tiedote uhanalaisista kulttuurikohteista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Malmin lentokentän muuttamisessa asuntoalueeksi ei ole järjenhäivää. Hanke on puhtaasti Vihreiden puuhastelua. Vihreät jarruttavat kaikkea yhteiskunnalista kehitystä, aiheuttavat kustannuksia ja viivyttävät kaikkia kehittämishankkeita. Uskomatonta, että Vihreät ovat saaneet Helsingissä niin vahvan aseman politiikassa? Se lienee seurausta vasemmiston hajaannuksesta, merkittävästä eripurasta ja nuorten vähäisestä kiinnostuksesta politiikkaan. Helsingin asuntopolitiikka lähti ihan lapasesta, kun runoilija Sinnenmäki valittiin apulaiskaupunginjohtajaksi. Hän puuhastelee Malmin ympärillä ja tekee epäolennaista asioita, kun Vantaa ja Espoo rakentaa asuntoja ja tekee oikeansuuntaista asuntopolitiikkaa. Muut kaupunginjohtajat leikkivät Guggenheimin ja pormestarimallin kehittämisen kanssa. Työ kaupungin hyväksi on jäänyt taka-alalle. Toivottavasti pääsemme Pajusesta pian eroon, ehkä nämä amerikkalaisen säätiön miehet pestaavat hänet hankesuunnittelijaksi
    kaukoitään.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*