Mikkelin kaupunginhallitus vaatii Savonlinnan opettajankoulutuksen säilyttämistä nykyisellään, koska kyseisen koulutuksen lopettaminen vaarantaisi uusien pätevien opettajien saamisen Etelä-Savoon ja koko Itä-Suomeen.

Opettajankoulutusta järjestetään Itä-Suomessa tällä hetkellä vain Savonlinnassa ja Joensuussa Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisen jälkeen. Savonlinnan kampus, jossa opettajankoulutus on taide- ja taitoaineisiin profiloitunutta, on Itä-Suomen yliopiston ainoa toimipiste Etelä-Savossa.

Mikkelin kaupunginhallituksen mukaan kummankin yliopistopaikkakunnan koulutus on tärkeää alueellisen saavutettavuuden kannalta.

– On laskettu, että Savonlinnan kampuksen siirto Joensuuhun heikentäisi alueen julkisen talouden tunnuslukuja ainakin sadalla miljoonalla eurolla, Mikkelin kaupungin tiedotteessa todetaan.

– Savonlinnan yksikön lakkauttaminen olisi toteutuessaan merkittävä heikennys Etelä-Savon maakunnalle. Suunnitelman aluetaloudelliset vaikutukset koskettavat haitallisesti koko Etelä-Savoa ja lisäksi vaarana on koulutetun ja osaavan henkilöstön valuminen maakunnan ulkopuolelle.

Savonlinnan kampuksen tulevaisuudesta päätetään myöhemmin tänä vuonna. Kampus on jälleen uhan alla, koska yliopistojen nykyisen rahoitusmallin indikaattoreilla toiminta ei ole riittävän menestyksellistä, kuten Savonlinnan kampuksen opettajankoulutuksen lähiesimies Timo Tossavainen ja Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti kirjoittivat aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomissa.

– Uhkakuvat poistuisivat, jos ministeriö tulkitsisi opettajankoulutuksen yliopistoille annetuksi kansalliseksi erityistehtäväksi. Tällöin olisi mahdollista korvamerkitä suoraan riittävä rahoitus nykyisten opettajankoulutusyksiköiden ylläpitämiseksi, Tossavainen ja Ripatti kirjoittivat.

– Tällainen ratkaisu ei tulisi juuri tämänhetkistä käytäntöä kalliimmaksi, mutta se turvaisi koulutettujen opettajien saatavuuden koko maahan. Samalla se vapauttaisi lisäresursseja opettajankoulutusta kehittävään tutkimukseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*