Kuva: Suomen Pelimuseo
Suomeen on perustettu viime vuosina uusia erikoismuseoita. Tampereen Vapriikissa oleva pelimuseo on herättänyt paljon kiinnostusta.

Museoala huolehtii aktiivisesti yhteydestään muuhun yhteiskuntaan. Ala järjestää taas kaksi jo perinteistä tempausta tunnettuisuutensa lisäämiseksi ja asemansa turvaamiseksi. Suurta yleisöä lähestytään museoviikon avulla. Päättäjiä lähestytään kutsu poliitikko museoon ‑tempauksella. Kolmas, näkyvin alan hanke on museokortti, jonka menestykseen museoala on tyytyväinen.

Lapset ja perheet ovat jo vakiinnuttaneet asemansa museoiden kampanjoinnissa. Ehkä eniten keskustelua – ei pelkkiä kehuja – on viime aikoina herättänyt Kansallismuseossa esillä oleva Barbie-näyttely.

Kutsu poliitikko museoon ‑viikko toteutetaan 27.–31.8. Sen tarkoituksena on, että mahdollisimman moni museo kutsuu viikon aikana itselleen tärkeän poliitikon tutustumaan päiväksi museon toimintaan.

Museoliiton mukaan on erittäin tärkeää, että poliittiset päättäjät tuntevat museoiden laaja-alaisen toimintakentän.

Päivän mittainen ”museoharjoittelu” tarjoaa mahdollisuuden esitellä museon toimintaa päättäjille käytännönläheisesti ja siten, että museoiden monipuolinen toimintakenttä tulee esille, Museoliitto perustelee.

Päivän tarkoituksena on tarjota poliitikoille elävä kuva museon toiminnasta ja mahdollisuus päästä myös itse kokeilemaan museotyötä.

Nyt kolmatta kertaa vietettävän Kutsu poliitikko museoon -viikon painotus on tänä vuonna Euroopan kulttuuriperintövuodessa teemalla Poliitikko – ole eurooppalainen, tunne kulttuuriperintösi.

Aikaisempina vuosina kampanjassa on ollut mukana 20–30 museota.

Museokortti suurin onnistuminen

Museoalan onnistunein hanke on ollut museokortti, joka lanseerattiin toukokuussa kolme vuotta sitten.

Museokortti kelpaa pääsylippuna nykyisin lähes 270 museossa, ja lisää museoita tulee jatkuvasti mukaan. Kortti on yli 150 000 suomalaisella, Taloustutkimuksen mukaan sen tuntee yli 80 prosenttia suomalaisista.

Kortti on lisännyt huomattavasti museoiden kävijämääriä ja myös muuttanut museokäyttäytymistä. Nyt museoihin tehdään myös aiempaa lyhyempiä käyntejä. Taloustutkimuksen mukaan käyttäjät sekä vierailevat suosikkimuseoissaan entistä useammin että ovat päätyneet museoihin, joissa eivät aiemmin ole käyneet.

Museokortista ovat kärsineet ehkä vain joidenkin museoiden ystäväyhdistykset. Niiden olennainen jäsenetu on ilmainen sisäänpääsy yhdistyksen tukemaan museoon, ja museokortti kattaa nyt sen edun.

Museoviikossa mukana 45 museota

Museoviikkoa vietetään ensi viikolla tiistaista sunnuntaihin. Maanantait ovat perinteisesti museoiden lepopäiviä. Yksi viikon kohokohta on kansainväliseen museopäivä perjantaina 18.5.

Museoliiton museoviikkokalenteriin on ilmoittautunut 45 museota eri puolilta maata. Useimpiin niistä on museoviikolla vapaa pääsy.

Etelä-Pohjanmaalla Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo tarjoaa työpajoja ja -näytöksiä, ja Nelimarkka-museossa on Kulttuuriyhdistys Karikon esitys.

Keski-Suomessa on ohjelmaa Jyväskylän yliopiston tiedemuseossa/ Kulttuurihistoriallisessa museossa, Saarijärven museossa ja Alvar Aalto -museossa.

Pohjois-Savossa on ohjelmaa Kuopion taidemuseossa, Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa ja Varkauden museoissa. Varkaudessa vietetään museoiden yötä 18.5. Varkauden Museonystävät järjestävät visailun, jossa mietitään museoiden tulevaisuutta ja millainen on uusi varkautelaisten yhteinen museo.

Turussa Lönnströmin taidemuseo, Sibelius-museo ja Turun kaupungin musiikkikirjasto järjestävät wikipajan. Sen aiheena on Lönnströmin taidemuseon ja kuvataiteilija Jani Ruscican Flatlands-yhteistyöprojekti.

Museot perheille ja lapsille

Teemaviikolla museoissa järjestetään ohjelmaa myös lapsille. Muun muassa Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella Jyväskylässä vietetään Lasten päivää ja Tekniikan museossa Helsingissä on Kummitusten yö 19.5.

Lelumuseossa Espoossa on leikkituokioita useana päivänä. Vantaan kaupunginmuseossa on Kyllin kestit koko perheelle. Ilmaistapahtuma käynnistää Kylli-hankkeen, jossa määritellään Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Museoviikko järjestetään 20. kertaa. Sen ohjelmaan voi tutustua täällä.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*