Pride-kulkue eteni määrätietoisesti vuonna 2022 Joensuussa. (Kuva: Henri Jumppanen)

Pride-tapahtumia on järjestetty vuosi vuodelta enemmän myös pienillä paikkakunnilla. Tähän mennessä saatujen ilmoitusten perusteella Suomessa järjestetään 40 Pride-tapahtumaa kuluvan vuoden aikana.

Lisäksi Seta ry tiedotti, että osa edellä mainittuun joukkoon kuuluvista Pride-tapahtumista on jo toteutunut, muiden muassa Ilmajoki Pride.

Pride-tapahtuma herätti mielipiteitä sekä puolesta että vastaan myös kuntapäättäjien keskuudessa noin 12 400 asukaan kunnassa Etelä-Pohjanmaalla.

Lakeuden Sateenkaaren hallituksen jäsen ja Etelä-Pohjanmaan opiston opettaja Hanna Hietikko kertoo, että Ilmajoen kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen suostui välittömästi Pride-tapahtuman suojelijaksi, kun häntä tähän tehtävään pyydettiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Tämä päätös ei kaikkia kuntapäättäjiä miellyttänyt, Hietikko kertoo.

Toiveena uusi perinne

Pride-tapahtumasta keskusteltiin paljon kunnassa, Hietikko sanoo.

– Ennen kuin Pride-tapahtuma toteutui, eräs kunnanvaltuutettu keräsi nimiä vastustaakseen kunnanjohtajan roolia Pride-tapahtuman suojelijana, Hietikko jatkaa.

Hietikon mukaan oli tärkeää, että kunnanjohtaja ei perääntynyt, vaikka hän sai kriittistä huomiota Pride-myönteisyydestään muiden muassa sosiaalisessa mediassa.

– Tällainen vastustus ihmetyttää. Pride-tapahtumassa ei ole tarkoitus loukata ketään.

Hietikko toivoo, että Pride-tapahtumasta kehittyisi perinne Ilmajoen kunnassa.

– Isoissa kaupungeissa on selvää, että Pride-tapahtuma järjestetään joka vuosi, näin on esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.

Hanna Hietikko huomauttaa, miten tärkeää on jatkaa työtä Ilmajoen kunnassa sen puolesta, että jokainen voi olla oma itsensä.

Korkea osallistumiskynnys

Ilmajoki Pride järjestettiin Etelä-Pohjanmaan opistolla 15. maaliskuuta. Se oli ensimmäinen iso Pride-tapahtuma kunnassa.

– Viime vuonna Etelä-Pohjanmaan opistolla juhlittiin Pridea pienimuotoisesti, kun eräs opiskelija halusi järjestää tapahtuman.

Opistossa päätettiin sitten edellä mainitun kokemuksen jälkeen jo hyvissä ajoin seuraavan Pride-tapahtuman ajankohdasta.

– Tapahtuma oli merkitty kalenteriin jo ennen tämän lukuvuoden alkua.

Tämän vuoden Ilmajoen Pride-tapahtuman ohjelmassa oli kylttien ja lippujen askartelua. Vogue-tanssiesitys ja kulkue kuuluivat myös päivän Pride-kuvioihin.

– Sitten meillä oli myös tietoisku seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta.

Yksi ohjelmanumero oli paneelikeskustelu kulttuurista ja urheilusta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta.

– Mukana keskustelemassa olivat ilmajokelaisjuuret omaava elokuvaohjaaja Harri J. Panula sekä Ilmajoen kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Janne Hakala.

Myös Hietikko oli mukana keskustelussa. Hän edusti keskustelussa jalkapalloharrastajan näkökulmaa.

Hietikko piti tärkeänä sitä, että tapahtuman suojelijaksi suostuneen kunnanjohtajan lisäksi myös kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja kunnioitti tilaisuutta osallistumisellaan.

– Heidän osallistumisensa teki tapahtumasta uskottavamman.

– Pride-tapahtuman paneelikeskusteluun oli pyydetty myös edustajia kulttuuriyhdistyksistä ja urheiluseuroista.

Yhdistyksistä tai seuroista ei saapunut keskustelijoita Pride-tapahtumaan.

– Kynnys osallistumiseen vaikutti korkealta, etenkin urheiluseurojen osalta, Hietikko arvioi.

Ei oppi ojaan kaada

Setan puheenjohtaja Pekka Rantala toteaa, että Pride on pohjimmiltaan mielenosoitus ihmisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta.

– Se on hyvä merkki, kun kunnassa voidaan näkyvästi osoittaa mieltä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen syrjintää vastaan sekä perus- ja ihmisoikeuksien puolesta, puheenjohtaja arvioi.

Se ei toimi pitemmän päälle, jos kunnassa puhutaan sateenkaariteemojen puolesta painokkaasti vain Pride-tapahtuman aikana.

– On erittäin tärkeää, että kuntien positiivinen asenne näkyy myös sateenkaari-ihmisten arjessa.

Kunnissa on hyvä myös tähdentää sitä, että kaikki ovat samanarvoisia.

– Kuntien järjestämät liputukset ovat tärkeä osoitus ja muistutus siitä, että kunta on aidosti kaikkien kuntalaistensa puolella riippumatta näiden seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta.

Sateenkaariliputus ei saa jäädä symboliseksi, Rantala sanoo.

Ihan tärkein asia on kouluttaa kunnan henkilöstöä ja päätöksentekijöitä siihen, että he ymmärtävät ihmisten moninaisuutta, Setan puheenjohtaja Pekka Rantala painottaa.

– Enkä tässä tarkoita vain sateenkaari-ihmisten ymmärtämistä, vaan ihan kaikkien, esimerkiksi myös maahanmuuttajien tai kehitysvammaisten.

– Erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä koskevia päätöksiä voi olla haastavaa tehdä, jos päättäjä ei tunnista ihmisten moninaisuutta tai ei ole halunnut ottaa selvää, minkälaisia erityispiirteitä heidän elämäänsä kuuluu.

Sateenkaari-ihmisten asiat koskettavat laajalti kuntia Suomessa, puheenjohtaja huomauttaa.

– Sateenkaari-ihmiset eivät ole vain suurissa yliopistokaupungeissa vaan kaikkialla ja sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistäminen ja vaaliminen on tärkeää kaikkialla.

Lakisääteinen velvollisuus

Seta ry on valtakunnallinen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö.

Seta painottaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden aktiivinen edistäminen kuuluu viranomaisten, kuten kaupunkien ja kuntien, lakisääteisiin velvollisuuksiin.

Pride-tapahtumat ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia, joita järjestävät Suomessa esimerkiksi Setan jäsenjärjestöt ja muut sateenkaaritoimijat, yhdistykset, kunnat ja vapaaehtoiset.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnanjohtaja ei uskaltanut olla osallistumatta, kun pelkäsi maalittamista Pride yhteisön taholta.

  2. Onneksi ei kuitenkaan liputettu ja häpäisty perinteistä pohjalaiskuntaa arvottomilla rievuilla.
    Kerrotaan että sateenkaari-ihmiset oisivat piirrelleet hakaristejä kunnantalon lipputankojen edustalle.
    .

  3. Ilmajoki-Pride ei ilmeisesti ollut menestys, sillä osallistujia oli ollut vain muutama kymmenen ja hekin tunnettuja vihreiden provokaattoreita naapurikunnista.

  4. Perussuomalaiset järjesti samaan aikaan nuorten illan joka vei osallistujat sinne. Mutta meillä oli kivaa keskenämme, vaikka olihan tuo vaatimaton osallistujamäärä meille iso pettymys.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*