Myös toinen aste lähiopetukseen, korkeakoulut päättävät opetusmuodosta itse
Korkeakouluissa pyritään lähiopetukseen alkavalla lukukaudella. Opiskelijabileitä tulisi kuitenkin välttää, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala. Varsinais-Suomen tuoreista koronatartunnoista yli puolet on ilmaantunut 15-29-vuotiailla. Kuva: Ville Miettinen
Varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen lisäksi myös toisen asteen opetus aloitetaan tänä syksynä lähiopetuksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päivittänyt suosituksiaan THL:n kanssa ja kertoi niistä torstaiaamuna.
Ministeriö muistuttaa suosituksessaan, että oppilaitoksissa toimivilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen. Tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava ja opiskelu on järjestettävä riittävän väljästi.
Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista. Korkeakouluilta kerättyjen tietojen mukaan lähiopetusta on tarkoitus merkittävästi lisätä, ministeriön tiedotteessa kerrotaan. OKM tukee tätä pyrkimystä.
Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, mikäli paikallinen koronaepidemiatilanne sitä edellyttää. Perusopetuslain väliaikaista muutosta on jatkettu lukuvuodelle 2021–2022.
– Mikäli opetusta ei tartuntatautilain nojalla annettavan päätöksen johdosta voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena, voidaan opetuksessa siirtyä opetuksen järjestäjän päätöksellä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, jos se opetuksen järjestämiseksi on välttämätöntä. Arvio lähiopetuksen turvallisesta järjestämisestä tehdään yhdessä alueellisten tartuntatautiviranomaisten kanssa, tiedotteessa todetaan.
Opetusta voidaan myös vuorotella etäopetuksena ja lähiopetuksena järjestäjän arvioimalla rytmillä. Etäopetusta ei ole tarkoitus käyttää enempää kuin se on terveyden turvaamisen kannalta välttämätöntä.
Ministeriö huomauttaa, että opetuksen järjestäjä ei voi siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin varmuuden vuoksi.
Opetuksen järjestäjällä on myös poikkeuksellisissa opetusjärjestelyissä velvollisuus järjestää oppimisen ja koulunkäynnin tukea sekä oppilashuoltoa.
Maksuton kouluateria kuuluu kaikille oppilaille myös muulloin kuin lähiopetuksessa.
Pääkaupunkiseutu, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi leviämisvaiheessa
Pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen siirtyivät tiistai-iltana koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Muualla Uudellamaalla koronatilanne on mainittujen kaupunkien tavoin pahentunut, mutta pääkaupunkiseutua parempi. Muu Uusimaa jatkaa kiihtymisvaiheessa.
– Koronavirustartuntojen määrät ovat lisääntyneet koko alueella, mutta pääkaupunkiseudulla tilanne on selkeästi huonompi kuin alueen muissa kunnissa. Tämän vuoksi katsottiin, että koko alue ei ole leviämisvaiheessa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten kuntien tilannetta tarkastellaan tarvittaessa pikaisesti uudelleen, alueellisen kokouksen puheenjohtajana toiminut vs. johtajaylilääkäri Teppo Heikkilä HUSista sanoo tiedotteessa.
Myös Pirkanmaalla tilanne on pahentunut, ja koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen kerrottiin tiistai-iltana siirtyneen leviämisvaiheeseen.
Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 521 uutta koronatartuntaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut.
Myös Varsinais-Suomen koordinaatioryhmä totesi tiistai-iltana, että koronaepidemia on siirtynyt leviämisvaiheeseen.
Sairaalahoidon tarve on kasvamassa ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen. Tyksissä oli 11 koronapotilasta maanantaina 2.8. Teho-osastolla ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.
̶ Perusterveitä nuoria aikuisia on mukana ryhmässä, joka nyt tarvitsee sairaalahoitoa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.
Myös tartunnan saaneista nuoret aikuiset edustavat suurta valtaosaa. Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15–29-vuotiaita.
Avustuksia haettavissa vielä perjantain aikana
Koronaepidemian aiheuttamien oppimiserojen ja hyvinvointivajeen korjaamiseksi varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa on käynnissä valtionavustushaku.
Avustusta on haettavissa yhteensä 40 miljoonaa euroa, ja sen hakuaika päättyy huomenna 6.8.2021.
Lukiokoulutuksessa koronan vaikutusten tasoittamiseen on haettavissa 31.8. mennessä yhteensä 15 miljoonaa euroa. Ammatillisen koulutuksen tukemiseen on syksyllä 2021 varattu 5 miljoonaa euroa.