Kontiolahden koululaiset eivät halunneet, että margariini olisi ainoa vaihtoehto levitteeksi kouluruokailussa.

Kontiolahden koululaisten kampanjointi voi-kasvisöljyseoksen puolesta on tuottanut tulosta. Oppilaiden aktiivisuuden vuoksi Oivariini tulee ruokailuun vaihtoehtoiseksi levitteeksi hiihtoloman jälkeen, vaikka ensisijaisesti suositellaankin käytettäväksi Keiju-margariinia.

Esi- ja perusopetuksen oppilaita on 2266, joista nimensä Oivariini-vetoomukseen kirjoitti 1099. Kontiolahden kunnassa lasten vaikuttamishalu nähdään myönteisesti. Oivariini vastaan Keiju -keskustelu on tuonut esille, mitä kansalaisen vaikuttamismahdollisuudet voivat tarkoittaa käytännössä.

– Prosessina tämä on mielestäni jo itse asiaa tärkeämpi. Oppilaiden asiakasnäkökulmasta liikkeelle lähteneen aloitteen käsittelyprosessi on osallisuuden tukemista parhaimmillaan. Asiaa koskevassa päätöksenteossa on luonnollisesti pohdittava palveluntarjoajan vastuuta ja ravitsemussuositusten faktoja, Kontiolahden opetuspäällikkö Teemu Piirainen pohtii.

Oppilaiden lähettämät saatekirjeet on vastaanotettu ja käyty huolella läpi.

– Oppilaat olivat huolissaan kasvirasvassa olevista lisäaineista. Esimerkiksi väriaine on kuitenkin peräisin porkkanasta ja emulgointiaine peräisin kasvirasvasta ja tuote on kotimainen. Kouluaterioiden rasvan tulee vastata suosituksia, ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo.

Myös muualla Pohjois-Karjalassa on otettu kantaa maitopohjaisten tuotteiden puolesta.
Juuan hyvinvointilautakunta äänesti kumoon sivistysjohtajan esityksen, jonka mukaan kouluruokailussa olisi siirrytty ravintosuositusten mukaisesti käyttämään ainoastaan rasvatonta maitoa. Leipärasvana olisi tarjottu suositusten mukaisesti vain margariinia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*