Tällä viikolla järjestetään nuorten seksuaalioikeuksiin ja -terveyteen keskittyvä kampanja. (Kuvakaappaus Väestöliiton Kumita-kampanjavideosta)

Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry vaativat, että opettajat koulutetaan tunnistamaan nykyistä paremmin seksuaalisen häirinnän eri muodot ja myös puuttumaan häirintään ja kiusaamiseen. 

Vuoden 2015 kouluterveyskyselyn mukaan 18 % lukiolaisista ja 19 % ammattiin opiskelevista nuorista on kokenut kehoa tai seksuaalisuutta loukkaavaa kiusaamista. Nuorten kokema häirintä tapahtuu yhä useammin sosiaalisessa mediassa.

Vuosi sitten lukiolaisille tehdyssä kyselyssä vastaajat mainitsivat häirinnän olevan esimerkiksi alastonkuvien lähettämistä, netin kuvapalvelujen kuvien kommentointia alatyylisesti tai ahdistavasti, huutelua ja ehdottelua kadulla tai muussa arkisessa tilanteessa.

– Opettajien koulutukseen tulee sisällyttää opetusta liittyen seksuaalisuuden, sukupuolen ja kehojen moninaisuudesta. Opettajien tulee saada koulutusta syrjinnän tunnistamiseen, puuttumiseen sekä yhdenvertaisuuden edistämiseen, vaatii Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen.

Opiskelijoiden kokemuksen mukaan koulujen antamassa seksuaalikasvatuksen sisällöissä ja laadussa on isoja eroja. Toiset kokevat koulun tarjoaman seksuaalikasvatuksen olevan odotusten mukaista, mutta monet kertovat yksipuolisesta opetuksesta. Nuorten mukaan aihetta lähestytään myös kapeasti varoittelun ja terveysnäkökulman kautta.

– SAKKI ja SLL haluavat normalisoida seksistä ja seksuaalisuudesta keskustelemista ja kirjaimellisesti puhuvat panemisesta sosiaalisessa mediassa syyskuun ensimmäisellä viikolla, kertoo SAKKI ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal.

Seksuaalioikeuksiin ja -terveyteen keskittyvä kampanja #puhutaanpanemisesta järjestetään 4.–8.9. Viikon aikana järjestöjen Snapchat-kanavat valtaavat vapaaehtoiset sekspertit, jotka jakavat kokemuksiaan, näkemyksiään ja vastaavat kysymyksiin seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen. SLL:n mukaan kampanja on ”rehellinen, seksimyönteinen, moninaisuutta korostava ja nuorille helposti lähestyttävä”. Osana kampanjaa nuoret luovuttavat opetus- ja kulttuuriministerille sekä perhe- ja peruspalveluministerille nuorten seksuaalioikeusteesit.

Asiantuntija Tuulia Råmark Väestöliitosta korostaa sen tärkeyttä, että mm. opettajat ja kouluterveydenhoitajat ymmärtävät oman arvonsa seksuaalikasvattajina.

– He ovat usein ainoa taho, joilta nuori saa asiallista tietoa ja henkilökohtaista neuvontaa seksuaaliterveydestä. Jokaisella nuorella on oikeus ajantasaiseen, laadukkaaseen ja oikeaan tietoon ja ohjaukseen, Råmark sanoo Väestöliiton tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*