Kuva: Ville Miettinen
Kulttuurisäätiöt yrittävät tarajota nuoria puhuttelevia taide-elämyksiä.

Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke. Siinä haetaan kohteita, jotka kiinnostavat nuoria. Taidetestaajat-hanke tarjoaa kolmena lukuvuonna kaikille kahdeksasluokkalaisille kaksi taide-elämystä, joiden toivotaan jäävän mieleen. Tarkoitus on selvittää, millaista kahdeksasluokkalaisten mielestä on laadukas ja kiinnostava taide, millainen on jännittävä, kiehtova ja riemastuttava taide-elämys.

Jokainen luokka tekee kaksi taidevierailua. Kahdeksasluokkalaisia ja heidän opettajiaan on vuosittain yhteensä yli 60 000, joten vierailujen kokonaismäärä vuoden aikana on 120 000.

Yhden vierailuistaan koululaiset tekevät lähialueen kohteeseen, joten hankkeeseen osallistuvan taideorganisaation on pystyttävä vastaanottamaan suuri osa oman maakuntansa kahdeksasluokkalaisista. Toiselle vierailulle nuoret matkustavat joko Uudeltamaalta muualle Suomeen tai muualta Suomesta pääkaupunkiseudulle.

Mikä tahansa taiteen laji sopii

Nyt on käynnissä kohteiden haku. Hankkeessa etsitään nuorille vierailukohteita eri puolilta Suomea lukuvuodeksi 2019–2020. Nuorten testattavaksi voi ehdottaa mitä tahansa taidelajia.

Tavallinen museokierros tai näytelmä ei hankkeessa riitä, vaan taideorganisaatioilta odotetaan vieraanvaraisuutta sekä huolellisesti suunniteltua ja osallistavaa kokonaisuutta. Taidetestaajien kohteiden valinnassa painotetaan sekä taiteellista laatua että innovatiivista, nuorille suunnattua yleisötyötä.

Hanke on kolmivuotinen. Hankkeen rahoituksesta vastaavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Taidelaitokset voivat hakea hankkeeseen 15.8.–7.9.2018. Hakijoilta kysytään muun muassa vierailukohteen esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Lisätietoa hankkeesta sen verkkosivuilla.

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*