Vantaalla kaupungille jalkautuu noin 40 nuorisotyöntekijää vappuaatoillaksi. (Kuva: Ville Miettinen)

Nuorisotyöntekijät jalkautuvat kaupungille vappuna useissa kaupungeissa. Esimerkiksi Oulun nuorisotyöstä kerrotaan, että tarkoituksena on antaa nuorille ajantasaista tietoa ja käydä keskustelua siitä, miksi turhaa ajanviettoa isoissa porukoissa tulisi nyt välttää. Työntekijät kannustavat nuoria viettämään aikaa kotona, myös vappuna.

Ennen koronaa ja poikkeusoloja nuorten puhelinten ja netin käyttö herätti välillä huolestunutta keskustelua. Pohdittiin, tuijottavatko nuoret liikaa näyttöä, onko elämä siirtynyt liiaksi sosiaaliseen mediaan.

Tänä keväänä tilanne on ollut päinvastainen: on pelätty, että nuoret kokoontuvat yhteen. Esimerkiksi pääsiäisviikonlopun aikana Lounais-Suomen poliisi joutui hajottamaan suuria nuorisojoukkoja Porissa.

Oulun nuorisotyön koordinaattori Tarja Rönkkö kertoo, että valtaosa nuorista ymmärtää hyvin, miksi kokoontumisia pitäää välttää. Varsinaista tiedon puutetta jalkautuneet nuorisotyöntekijät eivät hänen mukaansa ole havainneet.

Mainos− Ehkä nuorilla on ennemminkin tietoähky. Eniten nousee esille, että nuoret kaipaavat jo sosiaalisia kontakteja ja sosiaalisuutta.

Nuorisotyö on pyrkinyt paikkaamaan virtuaalisesti sitä, että nuorisotalot ja koulut ovat olleet kiinni. Digitaalinen nuorisotyö on sekä tavoittanut uusia nuoria että menettänyt joitain ennen nuorisotalolla käyneitä. Esimerkiksi Myllyojan nuorisotalon Tiktok-tili on suosittu sosiaalisessa mediassa ja sitä ovat seuranneet nuoret Etelä-Suomessa asti.

− Virtuaalisissa tiloissa on käynyt niitä nuoria, jotka kaipaavat tuttuja aikuisia. Uusia nuoria on tavoitettu myös Oulun ulkopuolelta. Sitten on niitä, joille verkko ei korvaa nuorisotalolla käymistä, Rönkkö sanoo.

Keskusteluapua ja digitaalinen vappudisko

Kaupungit järjestävät vapuksi paljon virtuaalisia juhlarientoja. Monissa kaupungeissa nuorisotoimi on vastannut siitä, että myös nuorilla on kiinnostavia vaihtoehtoja peruuntuneiden puistojuhlien tilalle.

Esimerkiksi Oulussa nuorille järjestetään vappupäivänä livelähetys, jota voi seurata suorana Instagramissa ja Youtubessa. Lahdessa kaupungin nuorisotilat puolestaan viettävät vappua muun muassa vappuvisailun parissa. Lahden digitaalisissa verkkonuorisotiloissa on tarjolla myös juttelu- ja peliseuraa.

Jutteluseuraa on tarjolla myös muissa kaupungeissa, sekä valtakunnallisessa SekaisinChat-tsätissä. Digitaalisessa nuorisotyössä on vapun aikana huomioitu myös yksilöllisen tuen tarve, Helsingin nuorisotyöstä kerrotaan.

Tarjolla on myös juhlahumua. Esimerkiksi Espoon nuorisopalvelut järjestää vappuaattona vappudiskon Discord-palvelussa kello 16–22. Vappudiskossa on soittamassa DJ ja parhaasta naamiaisasusta saa palkinnon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*