Kouluterveyskyselyiden kautta saadaan kattavasti tietoa nuorten päihteiden käytöstä. Kuva: Ville Miettinen

Nuorten sähkösavukkeiden käyttö on kääntynyt nousuun 14–17-vuotiailla. Sen sijaan alkoholin käyttö on vähentynyt saman ikäisillä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa.

Humalajuominen on ulkomailla syntyneillä ulkomaalaistaustaisilla pojilla muita ryhmiä yleisempää. Alkoholia joskus käyttäneiden osuus on suurin suomalaistaustaisilla pojilla ja tytöillä.

Kouluterveyskyselystä vastaavan THL:n tutkimuksessa mukana olivat nuorimpina peruskoulun 8. luokan oppilaat ja vanhimmat olivat toisen asteen 2. vuosikurssin opiskelijat.

– Sähkösavukkeiden käyttö eli vapettaminen on yleisintä ulkomaalaistaustaisilla pojilla, jotka ovat syntyneet ulkomailla. Erot muihin ryhmiin ovat kuitenkin kaventuneet, sanoo erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo THL:stä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Myös nuorten tyttöjen päivittäinen vapettaminen on yleistynyt. Sähkösavukkeita markkinoidaan nuorille somessa, ja ne ovat usein ulkoasultaan nuoria houkuttelevia, arvioi Raitasalo THL:n tiedotteen mukaan.

Nikotiinipussien käytöstä kysyttiin ensimmäistä kertaa vuoden 2023 Kouluterveyskyselyssä.

Päivittäin niitä ilmoitti käyttäneensä neljä prosenttia ulkomailla syntyneistä ulkomaalaistaustaisista pojista. Muilla pojilla vastaava osuus oli noin kaksi prosenttia. Tytöillä nikotiinipussien käyttö oli harvinaisempaa, 0–1 prosenttia oli käyttänyt niitä päivittäin.

Niin kannabiksen kuin muidenkin huumeiden käyttö on ulkomailla syntyneillä ulkomaalaistaustaisilla pojilla jonkin verran muita ryhmiä yleisempää, mutta erot ryhmien välillä ovat kaventuneet, THL tiedottaa.

Kannabiksen käyttö on seuranta-aikana vuodesta 2013 vuoteen 2023 vähentynyt kaikilla nuorilla. Muiden huumeiden käyttö on harvinaista, eikä siinä havaita selviä trendejä, THL huomauttaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*