Kuva: Seppo Haavisto

Viikonloppu ilman puhelimen, tabletin tai television käyttöä viihdetarkoitukseen? Voi kuulostaa mahdottomalta ajatukselta, mutta nurmijärveläinen Lukkarin koulu on päättänyt yrittää.

Koulu on haastanut oppilaat vanhempineen viettämään tuleva viikonloppu ilman kännykän, tabletin tai tv:n parissa kulutettua ruutuaikaa. Tavoitteena on saada oppilaat ja vanhemmat huomaamaan, kuinka paljon ruutuaika lohkaisee vuorokaudesta vapaa-aikaa. Haasteaika alkoi perjantaina klo 6 ja päättyy sunnuntaina klo 24.00.

Lukkarin koulun koulukuraattori Sirpa Hyvärinen sai viime vuoden lopussa idean, kun hän kuuli someton-haasteesta. Ideaa kehiteltiin vuodenvaihteessa Lukkarin koulussa ja haasteidea päätettiin toteuttaa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Alkuperäisidean viikon tavoitteesta kampanja tiivistettiin viikonlopun mittaiseksi.

– Päätimme lähteä pienin askelin liikkeelle, kunhan kerätään kokemusta, katsotaan otetaanko uusiksi hieman pitemmällä aikajänteellä, Lukkarin koulun rehtori Tiina Nordgren kertoo Kuntalehdelle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Lukkarin koulussa toivotaan, että mahdollisimman moni perhe ottaisi haasteen vastaan ja kokeilisi miltä tuntuu viikonloppu ilman ruutuaikaa. Lapset ovat lähteneet innolla mukaan haasteeseen. Ruuduttoman ajan tilalle on ehdoteltu mm. leikkimistä, liikuntaa ja yhdessä oloa oppilaan kanssa.

Oppilaat saivat koulusta lomakkeen, johon haasteessa onnistuminen kirjataan. Osallistujien ja onnistuneiden kesken arvotaan palkintoja. Paikallinen uimahalli on antanut palkinnoksi uimalippuja ja paikallinen keilahalli lahjakortin perhekeilaukseen. Yritysyyheistyökin järjestyi, kun sisähuvipuisto osallistuu palkitsemiseen.

Kestävätkö vanhemmat?

Huolta koulun käyätävällä oppilaiden keskuudessa on Nordgrenin mukaan herättänyt se, pystyvätkö vanhemmat vastaamaan haasteeseen.

– Oppilaat on huolissaan että mitenhän äiti ja isä pystyy olemaan poissa koneelta, kun äiti koko ajan päivittää Facebookia. Voi olla että se on vanhemmille haastavampaa, Nordgren arvioi.

– Ideana on, että lapsi olisi irti sähköisistä vempaimista, ja että vanhemmat huomaisivat, kuinka paljon aikaa älylaitteet vievät. Oppilaat ovat suhtautuneet innolla ajatukseen.

Aito huoli taustalla

Haasteen takana on myös aito huoli siitä, miten liiallinen ruutuaika näkyy koulun arjessa.

– Jos iltapäiväkerhossa on tiedossa pelaamista, oppilaat saattavat tulla kipeänä kouluun vain että pääsisivät iltapäiväkerhoon, rehtori Nordgren kertoo.

– Koulussa näkyy myös väsymystä ja levottomuutta, ja uskon että osasyynä on se, että notkutaan laitteilla liian myöhään ja notkutaan jopa koko viikonloppu älylaitteen ääressä.

Alakoululaisten kohdalla ruutuajasta luopuminen on yleensä melko helppoa, mutta vanhempien oppilaiden kohdalla voi olla toisin. Siksi Lukkarin koulun haasteesta jätettiin ulkopuolelle isosiskot ja -veljet. Mukana ovat oppilaat ja heidän vanhempansa.

Sekä myös rehtori itse.

– Huomenna jää SuomiLOVE katsomatta. Rehtorikin vähän kärvistelee,  tiukkaa voi tehdä selvitä sununtaihin asti, Tiina Nordgren sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*