Opetusalan Ammattijärjestö OAJ esittää ammatillisen koulutuksen järjestämismalliksi osakeyhtiötä. Koulutuksen järjestäjäkysymys pitää OAJ:n mielestä ratkaista osana laajaa ammatillisen koulutuksen reformia.

– Ammatillista koulutusta ei pidä siirtää perustettavien itsehallintoalueiden tehtäväksi. Se on erottamaton osa koulutusjärjestelmää, ja sillä on merkittävä rooli myös elinkeinopolitiikan kehittämisessä, puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

– Osakeyhtiömalli turvaisi rahoituksen kohdistumisen koulutuksen järjestäjälle, jolloin raha käytetään suoraan koulutukseen. Se mahdollistaisi myös kevyemmän hallinnon kuin kuntayhtymissä tai kuntien oppilaitoksissa.

– Osa koulutuksesta kuuluu kilpailulainsäädännön alaisuuteen. Tämän vuoksi ammatillisen koulutuksen järjestäjällä on oltava joka tapauksessa yhtiömuotoista toimintaa, joka tarjoaa hyvän pohjan kasvavalle koulutusviennille, Luukkainen toteaa.

Ammatillisella toisen asteen koulutuksella on selkeä yhteys ammattikorkeakoulujärjestelmään.

– Ammattikorkeakoulut on juuri muutettu osakeyhtiöiksi. Tästä kertyneet kokemukset kannattaisi käyttää hyväksi, kun ammatillisen koulutuksen järjestämismallia pohditaan, Luukkainen vetoaa.

OAJ esittää, että ammatillisen koulutuksen kehittämisohjelman yhteydessä arvioitaisiin, tarvitaanko erillistä lakia, joka kattaisi kaiken osakeyhtiömuotoisen koulutuksen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*