-Rahoituksen siirtely koulutusasteiden välillä olisi kestämätön ratkaisu, eikä korjaa rahoitusvajetta, OAJ:n Katariina Murto sanoo. (Kuva: LIisa Takala)

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii korkeakoulupaikkojen lisäämistä niin, että tulevaisuudessa vähintään 50 prosentilla nuorista aikuisista on korkeakoulututkinto.

OAJ:n puheenjohtaja Katariina Murto perää tulevalta hallitukselta ”kurssin kääntämistä” ja koulutukseen investoimista.

-Koulutusjärjestelmän rahoitusvajeen korjaaminen on kohtalonkysymys. Panostuksia tarvitaan kaikilla koulutusasteilla. Rahoituksen siirtely koulutusasteiden välillä olisi kestämätön ratkaisu, eikä korjaa rahoitusvajetta, Murto sanoo tiedotteessa.

OAJ:n mukaan korkeakoulujen kehittämisen turvaa parhaiten vakaa ja ennustettava, riittävän korkea perusrahoitus.

MainosOAJ:n mukaan korkeakoulutusta on tarjottava valtakunnallisesti. Murto muistuttaa, että koulutus ja tutkimus on tärkeää kuntien elinvoimaisuuden kannalta myös kasvukeskusten ulkopuolella.

Uusien opiskelupaikkojen oikeudenmukainen kohdentaminen ja täysimääräinen resursoiminen merkitsisi rahoitustason nostamista noin 200 miljoonalla eurolla vuosittain OAJ:n mukaan.

– Pelkkä korkeakoulujen aloituspaikkalisäys ei kuitenkaan riitä, ellemme huolehdi koko koulutusketjusta. Kaikki lähtee laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja siitä, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen sekä kelpoisen opettajan antamaa opetusta ja ohjausta koko koulutuspolun ajan. Sekä lukiosta että ammattikoulusta on saatava hyvät jatko-opintoedellytykset korkea-asteelle, Murto sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*