Sopu sijaa antaa, ja aamiainen maistuu matkailuautossa tavallista paremmalta. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Todella hyvää organisointikykyä mutta myös halua heittäytyä isoon seikkailuun. Näin voisi tiivistää 10-henkisen perheen Suomi-kierroksen olennaisimmat perusasiat. Kyse ei ole mistä tahansa kierroksesta, sillä perhe aikoo kiertää kaikki 309 Suomen kuntaa.

Juuri ennen koulujen alkamista kasassa on 20 kuntaa. Koulujen alku ei sinänsä sotke suunnitelmia, sillä lapset käyvät kotikoulua äitinsä Emilia Savolaisen johdolla, eikä kotikoulusta ollut lomaa edes kesällä.

Suomi-kierros on elokuisena aamuna edennyt Uudellemaalle Hyvinkään ja Nurmijärven rajalle Sääksjärvelle, jonka rannalla olevalla leirintäalueella perhe on ollut kaksi yötä. Lapset syövät aamupalaa matkailuautossa. Vanhemmat, Emilia sekä kanadalaissyntyinen Brian-isä, hörppivät kahviaan auton ulkopuolelle viritetyssä katoksessa.

Emilia näyttää kännykältään edellisenä iltana kuvaamaansa videopätkää. Siinä kokataan retkikeittimellä täytettyjä tortilloja. Pojat olivat innostuneet saunomaan ja uimaan yli kymmeneen asti illalla ja olleet sen jälkeen tosi nälissään.

Ateria oli ollut suurin piirtein maailman paras.

Isoin toive yhteistä aikaa reissussa

Idea kiertää kaikki kunnat sai kimmokkeensa lasten toiveesta. Vanhemmat olivat kyselleet lapsiltaan, mitä he toivoivat tulevalta kesältä. Kouluikäiset saivat tehtäväkseen kirjoittaa unelmat ja toiveet paperille.

Kun vanhemmat syventyivät vastauksiin, selväksi punaiseksi langaksi osoittautui halu olla yhdessä ja reissata. Perhe on asunut aiemmin viisi vuotta isän synninmaassa Kanadassa ja reissannut Pohjois-Amerikan lisäksi Euroopassa.

Emilia Savolainen ehdotti aluksi perheelleen maakuntamatkailua lähellä kotia Pohjois-Karjalassa mutta heitti ilmaan myös ajatuksen kierroksesta kaikissa Suomen kunnista.
– En siinä vaiheessa tiennyt, miten monta kuntaa Suomessa on, hän kertoo nauraen.
Koko perhe oli innoissaan ajatuksesta, senkin jälkeen, kun kuntien lukumäärä selvisi. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Kierroksen alussa Ristijärvi

Ensimmäinen kunta valittiin arpomalla, ja onni suosi Ristijärveä. Perhe ei tiennyt kunnasta mitään ja etsi kartalta sen sijainnin. Ristijärvi osoittautui yhdeksi perheen tähänastisista lempikohteista. Erityisen suuren vaikutuksen teki Hiisijärven hulppea hiekkaranta, jonka olisi voinut kuvitella jonnekin etelään.

Kierros on tähän mennessä opettanut, että kuntien verkkosivuilta ei välttämättä löydä mieleenpainuvimpia paikkoja.

Etukäteen Emilia Savolainen oli tutustunut yli 50 kunnan verkkosivuihin ja niiden matkailuvinkkeihin.

– Kaikki tarjoavat luontopolkuja ja kertovat luonnon läheisyydestä, metsistään ja järvistään. Ja lähes kaikissa on kotiseutumuseo, joka muistuttaa muita vastaavia.

Hänen mielestään kuntamarkkinointiin pitäisi saada jotakin omaperäisempää. Savolaisten perhe elää Joensuussa metsän ja järven välissä. Ei heidän tarvitse niiden takia lähteä reissaamaan.

Parhaimmat vinkit perhe on saanut sosiaalisessa mediassa kuntien asukkailta ja yrittäjiltä. Perhe kertoo seuraajilleen kokemuksistaan ja kysyy vinkkejä seuraavista kohteista. Perheen äiti taltioi kokemuksia Instagramin lisäksi verkkosivuille.

Uutta ja yllättävää on löytynyt lähes joka kunnasta. Jos jostakin paikasta ei saa oikein mitään irti, kyse on paikallisten kontaktien puutteesta.

– Kirjoitin kokemastani, ja yksi seuraajista tiivisti ajatukseni hienosti. Hänen mukaansa ihmiset tekevät paikat näkyviksi, mutta loppupeleissä kohtaamiset ratkaisevat.

Kahden vuoden kierros

Treffejä leirintäalueelle sovittaessa Emilia Savolainen kertoo, että heidät on helppo löytää. Minkään muun auton vieressä ei riipu kuivumassa sellaista määrää pyyhkeitä!

Hän kertoo saaneensa synnyinlahjana hyvän organisointikyvyn. Sitä tarvitaan kahdeksan lapsen kanssa myös ilman reissupäiviä. Tosin perheen esikoinen, 18-vuotias Jillian, on nykyään Kanadassa töissä mutta on tulossa seuraavana päivänä Suomeen. Hän lähtee mukaan hetkeksi yhteiseen reissuun. Ammattikoulussa opiskeleva Tristan puolestaan palaa pian koulunpenkille.

Vanhemmat ovat laskeneet, että kaikkien kuntien kierrokseen menee aikaa kahden vuoden verran. Jokaisessa kunnassa on tarkoitus yöpyä. Perhe ei paahda kierrosta yhteen putkea vaan tutustuu kerrallaan muutamaan kuntaan ja palaa sen jälkeen kotiin.

Kun on vedetty henkeä ja sulateltu tuoreimmat kokemukset, matkailuauto pakataan jälleen ja jatketaan kierrosta.

Matkustaminen on onnistuttu sovittamaan perhearkeen kotikoulun ja vanhempien töiden lomaan. Kumpikin pystyy tekemään etätöitä, sillä Emilian työ on verkostomarkkinointia, Brian on mukana kansainvälisessä bisneksessä.

Kengät jäävät auton ulkopuolelle katoksen alle, ne napataan mukaan juuri ennen lähtöä seuraavaan kohteeseen. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Kotikoulu lasten toive

Osalla perheen lapsista on kokemusta kotikoulun lisäksi suomalaisesta peruskoulusta. He siirtyivät kotiopetukseen, kun perhe asui Kanadassa. Suomeen paluun jälkeen he halusivat jatkaa kotona oppimista.

Perheen vanhemmilla ei ollut mitään kouluun palaamista vastaan, mutta he suostuivat lasten toiveeseen. Äiti opettaa lapsilleen koko peruskoulun oppimäärän sekä esikoulun.

Emilia Savolaisen omat koulumuistot 25 oppilaan kyläkoulusta ovat lämpimät. Hän kertoo saaneensa upeat eväät elämäänsä ja jos voisi, rakentaisi Suomen täyteen kyläkouluja.

– Tiedän, että tämän päivän opettajat antavat parhaansa ja tekevät oppilaiden hyväksi kaikkensa. Nostan hattua, että he kykenevät opettamaan isoja koululuokkia ja eri taustoista tulevia oppilaita. Minä pääsen helpommalla, sillä tunnen hyvin jokaisen lapseni ja tiedän, mikä toimii, mikä ei.

Häneen teki vaikutuksen Kiteellä sijaitseva Puhoksen kylä, joka on valittu vuoden kyläksi. Aktiivisten kyläläisten ansiosta Puhos on onnistunut säilyttämään kyläkoulunsa.

Matkavinkkejä kaikille perheille

Perhe on saanut mieleen painuneita kokemuksia Suomi-kiertueelta jo tähän mennessä kosolti. Yksi lasten suosikki on vanha laskettelukeskus ja sen Jättiläisenmaa Paltamolla.

Emilia Savolainen kertoo, kuinka maisemat ovat huimat ja mieleen jääviä ovat myös jättimäiset linnunpöntöt, jotka todellisuudessa ovat majoitustiloja.

– Alueelle on ilmainen pääsy. Yksikään lapsista ei vaihtaisi tällaisia kokemuksia ruutuaikaan.

Hän on huomannut, ettei lasten innostumiseen tarvita huvipuistoja tai risteilyjä, ja toivoo, että perheet hyödyntäisivät heidän vinkkejään kotimaan matkailussa.

Perhe on saanut seikkailusta paljon palautetta, ja kommentoijat ihmettelevät tuon tuosta, miten hienoja paikkoja Suomi on täynnä. Toisinaan palautteessa on kyselty, kuinka siloteltuja perheen Instagram-postaukset ja verkkokirjoitukset ovat.

Emilia Savolainen vakuuttaa kirjoittavansa kuin päiväkirjaa: siinä kerrotaan asioista ja tapatumista siten, kuten ne todellisuudessa koetaan.

Kun aamiainen on syöty ja vanhemmat hörpänneet kahvinsa, matka jatkuu. Perhe kapuaa paikoilleen matka-autoon hämmästyttävän nopeasti.

Hei vaan, Sääksjärvi, tänne halutaan vielä palata. Matka jatkuu Hyvinkään keskustaan, jossa päivän ohjelmaan kuuluu käynti Rautatiemuseossa sekä pakopeli kirjastossa, iltapäivällä lapset pääsevät mönkijäsafarille. Sen jälkeen napataan Kanadasta palava esikoinen lentokentältä ja suunnataan kohti Länsi-Suomea.

Jocelyn, 4, on valmiina seuraaviin ajokilometreihin. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Aivan upeaa ja miten rohkeaa! Onnea matkaan!
    Ja tervetuloa myös Jämsään – kyllä mekin kehumme maasta taivaaseen asti luontoamme ja luontopolkujamme, mutta on meillä sellaistakin, mitä ei ole muilla. Kannattaa tulla siis.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*