Kuva: Ville Miettinen
Itä-Suomen yliopiston Joensuun-kampus saa lähes tuhat opiskelijaa lisää Savonlinnasta.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine pitää opettajakoulutuksen siirtämistä kaupungista pois karuna esimerkkinä hallituksen epäonnistuneesta aluepolitiikasta.

Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti vuonna 2016 opettajankoulutuksen keskittämisestä Joensuuhun, mikä merkitsi käytännössä Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen (OKL) kampuksen lakkauttamista. Siirto tarkoitti lähes tuhannen opiskelijan lähtöä Savonlinnasta. Siirto toteutui tämän lukuvuoden alusta.

– Tästä maan hallituksen epäonnistuneesta aluepolitiikasta on jäänyt iso epäoikeudenmukaisuuden ja katkeruuden kokemus alueemme ihmisille, Laine kritisoi.

Laineen mukaan OKL:n menetys aiheutti mittavat negatiiviset taloudelliset vaikutukset. Savonlinnan opiskelija-asuntojen käyttöaste on romahtanut ja niitä omistavaa yhtiötä uhkaa konkurssi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Vaikka pääministeri Juha Sipilä, kesk., lupasi, että yhteistyössä kaupungin kanssa haetaan ratkaisuita, joilla Savonlinnan elinvoimaa kehitetään niin että tilanne olisi jopa parempi kuin ennen OKL:n lähtöä, kaupungin esityksiä ei hyväksytty, Laine kertoo Kuntalehdelle.

 Käytännössä ainoa kompensaatio, joka saatiin, oli 30 uutta aloituspaikkaa puurakentamisen insinöörikoulutukseen. Lisäksi luvattiin velkaneuvontayksikkö, johon tulisi 10–15 työpaikkaa. Senkin valmistelu on puuroutunut jonnekin valtion byrokratiasokkeloihin.

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ymmärtää kollegansa harmin.

– Tuon kokoiselle kunnalle ja Savonlinnan maantieteellinen sijainti huomioiden se on kova leikkaus. Empatiat ovat heidän puolellaan.

Karjalainen muistuttaa, että kyseessä ei ole kuntien välinen taistelu, vaan Itä-Suomen yliopiston valinta.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*